Plutani zapušači – pojava neprijatnih mirisa u flaširanom vinu mnogo je kompleksnija nego što se misli, jer veliki broj jedinjenja doprinosi ovoj pojavi. Zbog toga se intenzivno radi na pronalaženju druge vrste zapušača koji će što bezbolnije da zameni klasičan plutani zapušač. Nerazumno je i neracionalno da kada se već proizvede dobro grožde i od njega proizvede dobro vino, onda sve to upropasti lošim čepom koji vinu daje neprijatan miris ili ukus. Nažalost, to se dešava. Ovaj neprijatan „miris na čep” se javlja u određenom procentu i kod vina zatvorenih sa čepovima najrenomiranijih proizvođača.
Procenjuje se da čak 10% svih flaširanih vina kontaminiraju plutani zapušači. Glavni „krivac” za ovu pojavu je hemijsko jedinjenje 2,4,6-trihloranisol TCA. To je vrlo specifičan miris i neki njegovo prisustvo u vinu opisuju kao miris na mokri karton, ili miris na buđ. To jedinjenje ima toliko intenzivan miris da je već 4 g/l dovoljno da se oseti u vinu.
