Danas se čili papričica smatra za drugi najpopularniji začin na svetu i to odmah nakon soli. Meksička crvena paprika neizostavan je deo kulinarskih recepata, gde je jako zastupljena i tražena. Pošto sadrže brojna lekovita svojstva, crvene ljute papričice naročito su cenjene u tradicionalnoj narodnoj medicini zbog prisustva kapsaicina, glavnog sastojka ove začinske biljke.
Povratak na selo porodice Babić, u selo Vukićevića nadomak Uba i formiranje gazdinstva pod nazivom „Fatalni Začini“, omogućilo je ovim vrednim ljudima da kroz savremenu ekološku tehnologiju i organsku proizvodnju dobiju kvalitetne proizvode koji su pronašli svoje mesto na tržištu.
Naš sagovornik, Milan Babić, priča mi da su pre pet godina pokrenuli organsku proizvodnju paprike i paradajza na parceli od 10 ari, gde gaje različite sorte ljutih papričica iz dalekih zemalja poput Meksika, Kine i Indije. Ovu priču čini jedinstvenom i način proizvodnje koji se obavlja pomoću japanske EM tehnologije.

Kako ističe, u proizvodnji povrća koriste EM tehnologiju ili takozvani efektivni mikroorganizmi, najsavremeniju tehnologiju koja potiče iz Japana. Ova tehnologija označava primenu efektivnih mikroorganizama uz pomoć kojih se pravi kompost, jer prirodno biomasa se razlaže i do dve godine, a pomoću ovih mikroorganizama to se dešava za tri meseca.
Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Na ovaj način „leči“ se zemljište, te takva zemlja, u periodu od 3 do 5 godina, praktično u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Zemlja se ne ore, biljke se direktno sade u zemlju, samo je potrebno napraviti male jamiće. Malčira se slamom, koja čuva vlagu.
-Na našem posedu imamo oko deset sorti ljutih papričica kao što je Tajlandski čili, Kajenska paprika, paprika Škorpion, Jalapeno, Habanero i Halapenjo. Danas kada smo formirali stabilnu proizvodnju, više ne kupujemo i ne uvozimo semenke, nego koristimo iz našeg zasada, priča Babić.

„Zaštitu biljaka vršimo posebnom prehranom, koja sadrži sve što je organsko kao što je kopriva, razne trave i gavez“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da im u ovom poslu nije neophodna mehanizacija, sve obavljaju ručno pomoću različitih alata.
Porodica Babić u proizvodnom asortimanu ima chili soseve, dimljenu papriku, sušeni i dimljeni paradajz, ljute paradajz soseve kao i egzotične turšije. „Pravimo razne varijante soseva i kombinujemo različite ukuse. Danas nam je najviše tražen sušeni dimljeni paradajz u maslinovom ulju i fatalni ajvar. Proizvodi iz ovog asortimana specifični su kako po ukusu, tako i po izgledu i mešavinama sa raznim vrstama voća i povrća namenjenim pravim ljubiteljima ljute hrane“, ističe Babić.

Paprika nazvana Karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu sa 1,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine, pa je naš sagovornik koristi u malim količinama zbog njenog intenzivnog i jakog mirisa i ukusa.
„Planiramo da proširimo proizvodnju, povećamo broj plastenika i da formiramo preradni pogon za ove pikantne proizvode. Zadovoljni kupci daju nam snagu i volju za širenje posla i povećanje asortimana proizvoda, ali na prvom mestu tu je ljubav prema ovim biljkama. Svako ko ima ideju za preduzetništvo, savetujem da krene u realizaciju“, poručio je Milan Babić na kraju razgovora.