Ostaćete bez daha ako posetite ovo mesto

Ilustracija: Bojan Milanović
Ilustracija: Bojan Milanović

Na istočnoj strani Srbije, 18 kilometara od Despotovca, na tromeđi Homolja, Šumadije i Braničeva, u selu Lipovica nalazi se Etno kuća „Milanović“.

Selo Lipovica je kako legenda kaže dobilo ime po lipama. Tipično planinsko selo sa kućama razbacanim po brdima, obraslim šumama i pašnjacima. Jedno je od lepših sela Gornje Resave, sa brojnim proplancima i vidikovcima, sakriveno i ušuškano, oaza mira i tišine. Prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, izvorska voda, šume bogate raznim plodovima prirode, staze za šetnju i rekreaciju, zdrava hrana, brojni istorijski i prirodni spomenici, samo su jedan deo razloga zašto doći u ovaj deo Srbije. Na imanju od tri hektara, na proplanku, izdvojena i okružena sa zapadne i severne strane gustom hrastovom šumom, nalazi se ”Etno kuća Milanović”.

Ads code goes here

Etno kuću osnovali su Bojan i Jasmina Milanović koji žive upravo u tom mestu. Danas, njihovi kapaciteti su skoro uvek popunjeni, dok turisti jedva pronalaze slobodan termin. Bojan i Jasmina su najbolji primer kako jedan domaćin treba da se ophodi prema domaćim i stranim gostima. Gostoljubivost i toplina prostora, zajedno sa tradicionalnim izgledom i hranom daje poseban pečat ovom etno domaćinstvu. Gostima su na raspolaganju tri dvokrevetne sobe sa televizijom, kupatilom i centralnim grejanjem. Gosti takođe mogu da koriste dnevni boravak sa mini barom, kaminom i telefonom. Etno domaćinstvo se rasprostire na oko 3 ha zelene površine. Pored toga što pruža mir i tišinu uz koju se vrlo brzo zaboravi na sav stres koji nas okružuje u gradu, mogu se kupiti ratarski i stočarski proizvodi izvrsnog kvaliteta.

Etno selo organizuje dodatne sadržaje koji obuhvataju jednodnevni izlet do poznatih mesta Gornje Resave kao što su manastir

 , Ravanica i Gornjak, zatim do Resavske pećine, planine Beljanice, Gornjačke klisure, termalnog izvora Ždrelo, vodopada Veliki Buk-Lisine i Prskalo, Žagubičkog vrela. Za ljubitelje ekstremnih sportova tu je brdski biciklizam, alpinizam, ribolov, jahanje, lov i paraglajding.

Ilustracija: paraglajding, foto: Milanović
Ilustracija: paraglajding, foto: Milanović

Milanovići su osnovali ovu etno kuću pre 7 godina. Celokupnu priču su počeli sa tri mangulice koje su počeli da gaje, a nakon toga su postepeno širili proizvodnju, 90 odsto svih potreba zadovoljavaju iz sopstvene proizvodnje dok ostatak nabavljaju od komšija koji gaje na isti način. U proizvodnji povrća ne koriste nikakvu zaštitu, kako sintetičke preparate, tako ni biološke. Ono što rade, to je redovno i kvalitetno provetravanje. Đubre samo sa organskim stajnjakom, a navodnjavanje je sistemom „kap po kap“.

Milanovići imaju jedan plastenik, ali kažu da je dovoljan da zadovolje svoje potrebe i potrebe gostiju. Poseduju svoju sušaru gde proizvode mesne prerađevine kao što su kulen, kobasica i slanina. Takođe, tu su i prasići na ražnju. Od rakija prave šljivovicu i rakiju od kruške za koju Bojan kaže da je 100% Organska kruška. Etno domaćinstvo je otvoreno tokom cele godine, a ne samo sezonski.

Svoje proizvode izlažu na sajmovima, ali ih ne prodaju. Njihovi proizvodi se mogu kupiti samo u sklopu etno kuće.