Najbolji načini za čuvanje zrna pšenice

Sušenje zrna se primenjuje u cilju smanjenja vlage na procenat koji obezbeđuje uspešno duže čuvanje pšenice. Sigurno održavanje punog kvaliteta zrna u pogledu klijavosti, pecivosti i hranljive vrednosti može se skladištiti na duži vremenski period pri vlažnosti zrna od 14%.

Ukoliko je vlažnost veća od preporučene, dodatno sušenje zrna može se obaviti hladnim i toplim vazduhom. Sušenje hladnim vazduhom se obavlja pomoću ventilatora, dok sušenje toplim vazduhom omogućuje sušenje zrna u vremenskom periodu od nekoliko časova.

U toku čuvanja pšenice u skladištu, treba obratiti pažnju da se zrno nije ovlažilo ili zagrejalo, pojavio miris plesni ili eventualno štetočine. Ako se u toku čuvanja zapazi zagrevanje ili vlaženje zrna, neophodno je izvršiti provetravanje zrna mešanjem.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor