Za šta je dobra ova biljka

Zečja stopa je biljka, koja raste na obodima šuma i senovitim proplancima. Potiče iz porodice ruža, višegodišnja je, zeljasta biljka. Ima uspravnu stabljiku, oko 70 cm visoku, sa dugim listovima i sitnim žutim cvetićima. U narodu je još poznata pod nazivim zečja noga, blaženak, končac…

Cvast zečje stope je grozdasta metlica. Plod je mala loptica sa sitnim bodljama. Koren ove biljke miriše na karanfilić, pa je jednostavna za raspoznavanje. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja, kojeg u biljci ima oko 0,2 %.

Od ove lekovite trave sakupljaju se koren i cela biljka u cvetu. Ima oko 30% tanina, malo flavonskih heterozida, gorku materiju i oko 0,35% etarskog ulja koje sadrži eugenol. Deluje na površinsko skupljanje tkiva (adstringens) pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i protiv svih zapaljenja (antiflogistik). Jak je antiseptik zbog tanina i eugenola, a koristi se za jačanje i protiv upale desni.

RECEPTI

– 2 kašike rizoma zečje stope
– 300 ml vode
Sitno iseckan rizom poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i ispirajte usta za jačanje desni.

– 50 g rizoma zečje stope
– 50 g kamilice
– 300 ml vode
Napravite mešavinu od usitnjenog rizoma i kamilice pa 2 kašike prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i čajem ispirajte usta protiv upale desni.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca