Cvet sa jakim mirisom

Zumbul, latinski naziv (Hyacinthus orientalis) potiče iz Male Azije, a u Evropi je ova lukovičasta biljka odomaćena od 16 veka. Razlikujemo dve vrste zumbula: Rimski zumbul koji ima retke cvetove, ali vrlo jak miris i obično cveta u beloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji i Holandski zumbul, koji se odlikuje gusto zbijenim cvetovima u beloj, bež, roze, crvenoj ili ljubičastoj boji. Razmnožavanje zumbula odvija se semenom ili razdvajanjem lukovica.

Zumbul je najbolje sadititi u jesen. Lukovice umetnite u zemlju na dubini od oko 15 cm i pazite da pod lukovicom ne ostane mnogo vazduha koji može uzrokovati truljenje. Razmak između lukovica zumbula treba da bude od 15-20 centimetara. Zumbul je najbolje saditi na mestu sa dosta sunca, bilo da ga gajute u stanu, vrtu ili na balkonu. Potrudite se da zemlja bude bogata kompostom i humusom. Ako ste sve dobro uradili, stabljika, sa dugim mesnatim listovima na kojoj će se rascvetati zvonasti cvetići,  izrašće iz lukovice u proleće. Zumbul može da  naraste 20 do 30 santimetara visine. Koren zumbula je veoma osetljiv i ako se tokom presađivanja oštete  žilice,  neće se regenerisati, već dolazi do sporijeg rasta pa i propadanja biljke. Zato pažljivo! Pažljivi budite i kada kupujete lukovice. Izbegavajte oštećene, nagnječene. 

Ilustracija: zumbul, ilustracija: pixabay
Ilustracija: zumbul, ilustracija: pixabay

Ako lukovice zumbula sadite da biste zumbul gajuli u kući ili na balkonu, posle jesenje sadnje, kada nastupe zimski dani, obavezno unesite saksije u kuću da se ne smrznu. Lakše je naravno kupiti gotove sadnice zumbula i odmah uživati u cvetovima jarkih boja. Zumbule u kući držite na svetlom mestu, ali ne pretoplom, kako biste produžili period cvetanja. Zalivajte zumbul redovno ali umereno.

Posle cvetanja zumbula kada lišće uvene, preporučuje se da lukovice izvadite iz zemlje i čuvate ih na nekom suvom mestu, tamnom mestu. Možete ih prekriti i peskom. Ako lukovice tokom zime ostanu u zemlji na niskim temperaturama, neće se smrznuti ali će sledeće godine slabije cvetati. Lukovičaste biljke u koje spada i zumbul, pripadaju najpopularnijim biljkama cvetnicama. Razlog omiljenosti je verovatno tj što zumbul cveta u jako rano proleće, kad ostale cvetnice koje imate u vrtu ili saksijama u kući, još nisu otvorile svoje pupoljke. Ako ste izabrali da zumbul gajite kao sobnu biljku, da biste duže uživali u raskošnim cvetovima, ne stavljajte ga u previše toplu prostoriju, a zemlju u koju ste zumbul zasadili, treba zalivati umereno i paziti da se ne osuši. Lišće zumbula ne treba seći odmah posle cvetanja. Ostaviti  ga da prirodno uvene i tako stvori hranu za lukovicu, za novu generaciju zumbula koji će nanovo da iznikne u proleće.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca