Napravite sami kalem vosak

Poslednjih godina u poljoprivrednim apotekama su se pojavili razni “balzami” kao zamene za stari, dobri kalem-vosak. Karakteristike ovih
sredstava su da su veoma lake za upotrebu i dobro prijanjaju za biljne organe. Međutim, ogroman nedostatak im je što celokupna količina mora u veoma kratkom roku da se upotrebi. Stajanjem, se ovi balzami (koje smo testirali) pretvaraju u neupotrebljivu gumastu masu.

Potrebne komponente za pravljenje hladnog kalem-voska u kućnim uslovima su sledeće:
kalafonijum (1000 g),
pčelinji vosak (500 g),
špiritus (350 ml) i
zejtin (200 ml).
Prvo se kalafonijum i pčelinji vosak rastope, pa kad se počnu malo hladiti, doda im se špiritus i zejtin.Ako se špiritus doda u vruću masu doći će do kipljenja. Na kraju treba dodati malo katrana i soli da pčele ne odnose kalem-vosak.
Kalem-vosak je tada gotov i razliva se u manje sudove. Ne treba ga zagrevati pre upotrebe. Dobro se razmazuje i postojan je.
Zatvoren i čuvan na prohladnom i suvom mestu, može trajati i više godina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca