Kako je najbolje čuvati vino

Boce sa vinom treba čuvati pod određenim uslovima kako ne bi došlo do neželjenih procesa koji vode ka brzom starenju vina i gubitku kvaliteta. Poželjno je da su boce izrađene od stakla mrke ili zelene boje i da su zatvorene plutanim zapušačima najboljeg kvaliteta i određene dužine. Preporučuje se i sloj zaštitnog voska preko zapušača.

Vino se čuva najbolje u vinotekama, posebno uredenim prostorijama primerenim potrebama skladištenja vina. U zavisnosti od toga gde se nalaze i kakva im je namena, vinoteke mogu biti pri velikim vinskim podrumima, tj. vinarijama, mogu biti privatne, ugostiteljske i prodajne.

Ilustracija: vinoteka, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: vinoteka, foto: Domaćinska kuća

Pored specifičnosti koje su tipične za svaku od ovih vinoteka, postoji i nesto što je zajedničko za sve njih, a to su uslovi koje one treba da ispune da bi se vino u dužem vremenskom periodu nesmetano razvijalo i sazrevalo. Pre svega vazduh mora biti čist, bez stranih mirisa, što podrazumeva dobru ventilaciju. U vinoteci mora da vlada potpuna tama jer prirodno svetlo ili stalno elektricno osvetljenje može štetno delovati na senzorne karakteristike vina (odvijaju se fotohemijske reakcije koje vode ka stvaranju nekih sumpornih jedinjenja i pojave stranog mirisa).

Temperatura treba da je konstantna i da se kreće od 8-14°C. Takođe, veoma važna je i relativna vlažnost vazduha koja može da varira od 65-80%. Visoka relativna vlaga prouzrokuje pojavu plesni na etiketama i plutanim zapušačima. Boce treba da se čuvaju položene vodoravno tako da se vazdušni mehur nalazi na sredini boce.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca