Proizvođači, vodite računa šta radite

Ilustracija: povrće
Ilustracija: povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o posebnim elementima procene rizika učestalosti vršenja  inspekcijskog nadzora u oblasti poljoprivredne inspekcije. Ovim pravilnikom propisuje se učestalost inspekcijskog nadzora u oblasti organske proizvodnje, proizvodnje kvalitetne priplodne stoke, proizvodnje duvanskih proizvoda i obrade duvana. Procena rizika u oblasti bezbednosti hrane u delokrugu poljoprivredne inspekcije utvrđuje se posebnim aktom, u skladu sa metodologijom međunarodno prihvaćenih standarda, u toj oblasti.

Ilustracija: duvan, foto: https://www.herald.co.zw/
Ilustracija: duvan, foto: https://www.herald.co.zw/

Za novoosnovane subjekte (subjekti koji su osnovani i počeli su sa obavljanjem delatnosti u poslednjih godinu dana), kao i kod subjekata kod kojih u prethodnom periodu nije vršen inspekcijski nadzor ili koji nisu podneli izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika, utvrđuje se, kao pretpostavka, srednji stepen rizika. Kod nadziranih subjekata kod kojih postoji sledljivost u prometu određene robe, odnosno proizvoda ili pružanju usluga, kritičan ili visok rizik procenjen kod jednog nadziranog subjekta povlači isti takav stepen rizika i za druge nadzirane subjekte iz te grupe subjekata. Procenjeni stepen rizika nadziranog subjekta odnosi se na sve objekte u kojima taj subjekat obavlja delatnost.

Za nadzirane subjekte u delokrugu poljoprivredne inspekcije i teritorijalna područja sa poljoprivrednim zemljištem za koje je procenjen srednji stepen rizika, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom godišnje, osim u oblasti organske proizvodnje u kojoj se vrši najmanje jednom u šest meseci.

Kompletan tekst pravilnika može se pogledati ovde.

Povezano