Da bi proces klijanja mogao da počne potrebno je da su obezbeđeni temperatura,voda i vazduh (kiseonik). Upijajući vodu zrno počinje da bubri,ubrzo nastaju hemiske promene u zrnu.Pod uticajem fermenata razlažu se složena organska jedinjenja nerastvorljiva u vodi (skrob,belančevine,masti i dr.) koja prelaze u rastvorljiva jedinjenja i služe kao hrana klici u njenom daljem rastu. Klica počinje da raste .Prvo korenčić klice probija omotač i dalje raste,zatim raste primarno stablo (pupoljak sa začetim listovima) koje takođe probija omotač i izlazi napolje).
Pšenica klija na temperaturi 1-2 stepena C,ali pri ovoj temperaturi klijanje teče veoma sporo.Povećana temperatura ubrzava proces klijanja.Optimalna temperatura je 15-20 stepeni C i tada seme klija za 2-3 dana. Maksimalna temperatura za klijanje je 35 stepena C. Da bi zrno klijalo potrebno je da upije vode 40-50%od ukupne mase zrna.Zato na brzinu klijanja utiče i vlažnost zemljišta. Povoljna vlažnost zemljišta je 60-90% od punog vodnog kapaciteta.Najpovoljniji uslovi za klijanje su kada su istovremeno optimalni i temperatura i vlažnost zemljišta. Pri temperaturi od 10-12 stepeni C uz optimalnu vlažnost zrno klija za pet dana .U proizvodnim uslovima optimalna temperatura je od 6-12 stepeni C.
Pšenica klija sa 3-5 korenčića koji rastu u dubinu.Odmah po izbijanju korenčića primarno stablo probija omotači sa klicinim listićima raste ka površini zemljišta.Na površini se bezbojni klicini listići otvaraju pri čemu izlazi prvi zeleni list.
Pšenica klija sa 3-5 korenčića koji rastu u dubinu.Odmah po izbijanju korenčića primarno stablo probija omotači sa klicinim listićima raste ka površini zemljišta.Na površini se bezbojni klicini listići otvaraju pri čemu izlazi prvi zeleni list.