Šta je potrebno da krene klijanje pšenice

Da bi proces klijanja mogao da počne potrebno je da su obezbeđeni temperatura,voda i vazduh (kiseonik). Upijajući vodu zrno počinje da bubri,ubrzo nastaju hemiske promene u zrnu.Pod uticajem fermenata razlažu se složena organska jedinjenja nerastvorljiva u vodi (skrob,belančevine,masti i dr.) koja prelaze u rastvorljiva jedinjenja i služe kao hrana klici u njenom daljem rastu. Klica počinje da raste .Prvo korenčić klice probija omotač i dalje raste,zatim raste primarno stablo (pupoljak sa začetim listovima) koje takođe probija omotač i izlazi napolje).

Pšenica klija na temperaturi 1-2 stepena C,ali pri ovoj temperaturi klijanje teče veoma sporo.Povećana temperatura ubrzava proces klijanja.Optimalna temperatura je 15-20 stepeni C i tada seme klija za 2-3 dana. Maksimalna temperatura za klijanje je 35 stepena C. Da bi zrno klijalo potrebno je da upije vode 40-50%od ukupne mase zrna.Zato na brzinu klijanja utiče i vlažnost zemljišta. Povoljna vlažnost zemljišta je 60-90% od punog vodnog kapaciteta.Najpovoljniji uslovi za klijanje su kada su istovremeno optimalni i temperatura i vlažnost zemljišta. Pri temperaturi od 10-12 stepeni C uz optimalnu vlažnost zrno klija za pet dana .U proizvodnim uslovima optimalna temperatura je od 6-12 stepeni C.
Pšenica klija sa 3-5 korenčića koji rastu u dubinu.Odmah po izbijanju korenčića primarno stablo probija omotači sa klicinim listićima raste ka površini zemljišta.Na površini se bezbojni klicini listići otvaraju pri čemu izlazi prvi zeleni list.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor