Lekovita i medonosna biljka

Ilustracija: različak, foto: Аутор: Ivar Leidus - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/
Ilustracija: različak, foto: Аутор: Ivar Leidus - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/

Različak (Centaurea cyanus) je uspravna i veoma razgranata biljka koja dostiže visinu i do 60 cm. Ima peraste listove i modro plave cvetove, koji se razvijaju pojedinačno na vrhu stabljike. Veoma je rasprostranjena biljka. Cveta od početka juna pa sve do kraja avgusta, ocvale cvetove treba redovno skidati, to još više podstiče cvetanje. Listovi su joj zeleno-srebrnkasti, a cveta u plavoj, ružičastoj i beloj boji. Cveće lepo izgleda u baštama, a kao rezani cvet dugo opstaje u vazi.
Različak spada u grupu lekovitog bilja, njegovi cvetovi se sakupljaju i suše, koristi se za pripremu čaja, sadrži supstance koje ublažuju upalu i iritaciju, a koristi se i kao diuretik.
Različak voli dobro drenirano zemljište, nije zahtevan ali ga povremeno treba zaliti odstajalom vodom. Može da oboli od pepelnice, a ponekad ga napadaju i biljne vaši. Naročito lepo izgleda u seoskim baštama, sam se rasejava i već u rano proleće počinje da niče.

Osušeni cvetovi moraju se čuvati u hermetički zatvorenim limenkama, jer se veoma lako ubuđaju. U fitoterapiji, mogu da se koriste samo cvetovi koji nisu promenili boju. Različak se koristi u lečenju jajnika, žutice i zastoja u mokrenju, a koristi se i za ispiranje upaljenih očnih kapaka.

Ova lepa biljka, jarko plave boje, sadrži aktivnu supstancu koja ublažava iritacije, crvenilo i upale oka, kao i reumatizam. Različak takođe deluje i kao diuretik. Za solju čaja potreban je prstohvat sušenih cvetića na 2 decilitra kipuće vode, a dnevno se piju dve šolje čaja od različka.

Preliti kašiku usitnjenog različka sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti, natopiti gazu ili čistu pamučnu krpu i staviti na bolno mesto nekoliko puta u toku dana.