Kako znati da je seme kvalitetno

Ilustracija: dr Ivo Đinović

Pod kvalitetnim semenom podrazumeva se seme koje po svom obliku, veličini, boji, mirisu, čistoći i klijavosti odgovara određenoj vrsti povrća. Iskusni povrtari prepoznaju kvalitetno seme (da li je dozrelo ili nije), smežurano seme pokazuje znake rano ubranog ili prezrelog. Ukoliko je seme izgubilo svoj specifičan miris, manjeg je kvaliteta i ima manju energiju klijanja. Čistoća semena je važno svojstvo, jer sadržaj raznih nečistoća i primesa korovskih i drugih gajenih biljaka neće dati očekivane rezultate (ne sme da se stavi u promet).
Prilikom kupovine semena obratiti pažnju na deklaraciji piše: čistoća semena i klijavost. Klijavost semena je najbitnije svojstvo, ako je klijavost 90%, to znači da će od 100 semenki niknuti 90.
Svaki proizvođač može i sam da utvrdi klijavost semena potrebno je da odredi broj semenki, tri uzoraka po 50 semenki ili 3 uzoraka od po 100 semenki, stavi na vlažnu vatu ili upijajući papir u plitkoj posudi i prekrije vlažnom vatom ili papirom. Takvo seme stoji 5-10 dana na  od 20 °C  obično u prostoriji gde je konstantna temperatura.

Ilustracija, seme crnog luka, Superior Velika Plana
Ilustracija, seme crnog luka, Superior Velika Plana

Primer kako računati upotrebnu vrednost semena:

Na deklaraciji piše da seme ima klijavost 85% i čistoću 90% upotrebna vrednost semena je:UV(upotrebna vrednost) = klijavost h čistoća :100= 85H90:100 =76%
Ako je 76% upotrebna vrednost, onda nam treba više semena i to se računa na sledeći način: Ako je apsolutna upotrebna vrednost semena 100%, a za 1 ha tog semena treba nam 10 kg (UV 76%) tada računamo na sledeći način:

Količina/ha = 100 h 10 : 76= 13,16 kg semena.
Znači zbog klijavosti i čistoće umesto 10 kg/ha potrebno nam je 13,16 kg/ha semena. Prilikom izbora i kupovine semena prednost dati kalibriranom semenu, koje će imati. Ujednačeno nicanje, veći procenat kvalitetnog rasada, ujednačenije biljke, veći prinos i kvalitet plodova – veću zaradu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *