Još jedan zaštićeni proizvod iz Crne Gore

Ilustracija: pršuta, foto: pixabay
Ilustracija: pršuta, foto: pixabay
„Crnogorski pršut“ novi je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, ističući da je to za poslednje dve godine peti zaštićeni brend.
Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu ‘Crnogorskog pršuta’ kao specifičnog i autentičnog proizvoda„, navodi se u saopštenju.
„Crnogorski pršut“ se, kako se navodi, proizvodi u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umereno – kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim letima i umereno hladnim zimama.
Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, ‘Crnogorski pršut’ je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja„, ističu iz ministarstva.
Proces proizvodnje „Crnogorskog pršuta“ traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.
Iz tog vladinog resora napominju da će za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiti benefit ostvarivanjem dodate vrednosti na tržištu, mogućnosti bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza.
U protekle dve godine, zaštićeni su njeguški pršut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pršut i crnogorska stelja.
U proceduri su zahevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekuje se i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

Povezano