Ukoliko se temperatura vazduha u toku zime spusti na – 15º do – 18º C, može da izmrzne izvestan broj okca kod sorti vinove loze koje su slabo otporne prema mrazevima i pored toga što su lastari dobro sazreli. Temperatura od – 18º do – 20º C je granica izdržljivosti okca sorti Vitis vinifera prema zimskim mrazevima. Generalno, okca raznih sorti Vitis vinifera u raznim uslovima sredine kod dobro sazrelih lastara mrznu na temperaturi od – 18º do – 24º C. Lastari izmrzavaju na temperaturi od – 26º C, a na temperaturi nižoj od – 26º C mogu da izmrznu i višegodišnji delovi čokota. Inače sve sorte nisu podjednako osetljive i ne izmrzavaju podjednako na istoj temperaturi. Sorte iz severnijih krajeva (I.Rizling, R.Rizling, Sovinjon, Semijon, Merlo, K.Sovinjon, M.Hamburg idr.) otpornije su prema niskim temperaturama, dok su sorte koje potiču iz južnih i toplijih krajeva (Kardinal, Afus – Ali, Vranac, Smedrevka i dr.) manje otporne.
Da bi se ovo sve izbeglo pored određivanja najbolje lokacije za sadnju u smislu nadmorske visine, ekspozicije, pravaca redova i zemljišnih uslova treba posebnu pažnju obratiti na agrotehničke i pomotehničke mere koje primenjujemo: pravilna ishrana (ne unositi preveliku količinu azotnih đubriva jer produžavamo vegetaciju), optimalno opterećenje rodom (što regulišemo adekvatnom rezidbom ), navodnjavanje, obradu zemljišta kao i pravovremeno i stručno lačenje i zalamanje i pravovremenom i adekvatnom zaštitom u drugom delu vegetacije dobićemo dobro sazrevanje lastara i okaca i stupanje u fiziološko mirovanje. Sve ove mere će omogućiti bolju otpornost na niske temperaturešto će smanjenjiti rizik bavljenja ovom proizvodnjom.