Nema ko nije čuo za selo Salaš Noćajski , koje se nalazi u Mačvi, pripada opštini Sremska Mitrovica. Prilikom posete tom selu upoznali smo Aleksandra Čelikovića, diplomiranog ekonomistu koji radi za jednu inostranu transportnu kompaniju. Međutim Aleksandar se odlučio da se bavi i poljoprivredom.
,, Ideja kojom sam vođen da se posvetim poljoprivredi, je pre svega želja da se posvetim prirodi. Odavno sam shvatio u kom smeru se kreće današnje moderno poslovanje, kojom brzinom kruže informacije, koliko stresa i nezdravog (neaktivnog), načina života to sve nosi sa sobom, priča nam Aleksandar i dodaje:
,,Naravno, sve ovo nije neko otkriće, jer, svi to znamo i većina nas kad je neka prilika kaže: “ Zdravlje je najvažnije“, a zapravo varamo sami sebi, jer očito većina ljudi će ipak podsvesno staviti novac ispred. Radićeš na poslu koji ne voliš, bićeš pod stresom.
Po Aleksandrovim rečima to je osnovna ideja, vratiti se korenima, zdravijem načinu života, prirodi, proizvoditi a ne prodavati usluge, proizvoditi hranu.
Aleksandar se bavi voćarstvom, i ima zasad kruške. Najviše je zastupljena kruška Viljamovka 70%, ostale sorte su Santa Maria, Abate Fetel, Boskova bočica, Kaluđerka, Lubeničarka.
Zasad su podigli Aleksandar i negov brat, pre pet godina, a u poslu im pomažu roditelji i supruge, s obzirom da ovakva vrsta posle zahteva veliku posvećenost i prisutnost.
Trenutno, njihov voćnjak je na površini od 1,5 h, sa ukupnim brojem stabala oko 3000. Razmak između redova je 3,5 m, a razmak u redu je 1,4 m. Voćnjak ima sistem za navodnjavanje. Sadnice su nabavili u Kruševcu, u rasadniku Smiljković . Pre 4 godine, njihovom timu se kao partner pridružio kum iz Švedske.
Pošto je Aleksandar po struci ekonomista, on je savete i pomoć potražio od stručnjaka iz oblasti voćarstva, i zaštite bilja. Rezidbu svake godine obavljaju eminentni stručnjaci.
,, Kupili smo novu mehanizaciju, atomizer i tarup za košenje trave i neselektivno suzbijanje korova i trave u redu i na taj načim dosta olakšali održavanje voćnjaka, ističe Aleksandar i dodaje da subvencije do sada nisu dobili.
Zaštitar je odgovoran za zdravlje i higijenu. Što se tiče prihrane, koriste veštačko i organsko đubrivo.
Prinos je 20 t u četvrtoj godini, a kvalitetom plodova smo posebno zadovoljni, ističe Aleksandar.
Lubeničarka je jedna fantastična stara sorta. Odlikuje se sitnim plodovima, pokožice braon-crvenkaste. Meso ploda je crvenkasto-belo, jako aromatično i sočno. Treba joj vremena da počne da rađa, ali kasnije redovno i obilno rađa. Nije zahtevna za održavanje. Pokazuje dobru otpornost na bolesti i štetočine, i skoro da ne mora hemijski da se tretira. Sazreva početkom avgusta. Ne preporučuje se za duže čuvanje.
Sopstveno skladište za sada nemaju , voće transportujemo u hladnjaču, ili direktno u otkupni centar. Onaj najlepši deo ipak ostavljamo kod njih i proizvode rakiju.
,, A tu je tek poseban motiv i mi imamo slogan: „Naša zemlja, naše voće, naša rakija“. AIi mogu da kažem da smo vrlo ponosni, ističe Aleksandar, i dodaje:
A u čemu je stvar? Iako se u našoj porodici tradicionalno „pekla“ rakija svake godine i brat i ja smo rasli uz to i držali to kao deo hobija, poseban motiv se javljio pre 6,7 godina.
Brat i ja smo zajedno bili sa našim pravnikom i prijateljem, u jednoj uspešnoj firmi i razgovarali sa vlasnikom o eventualnoj saradnji i on nas je ponudio svojom rakijom za koju je tvrdio da je odlična, jer kako je rekao (po struci je tehnolog), za dobru rakiju su potrebne samo tri stvari:
da je dobro voće, tehnologija i plod da si dobar čovek, jer kako on reče, loš čovek hoće i sebe da prevari.
Aleksandar je prvo pomislio da hoće da se nametne u pregovorima, ali rakija stvarno nije bila loša, i od tog momenta je dobio ideju i motiv da mi proizvodi rakiju.
Pitali smo ga za recept, i iznenadili smo se da nam je odao tajnu.
,,Svako ko se bavi voćarstvom, ko je blizak poljoprivredi, ili živi na selu zna da se prva klasa voća proizvodi za konzum tj. maloprodaju. Mi voćari se tokom cele godine trudimo upravo najviše da dostignemo što veći procenat prve klase, jer zapravo tu je zarada. Onaj drugi deo, druga klasa ide u industriju, tj preradu i od njega sa pravi rakija, sokovi.Odlučili smo da pravimo rakiju od prve klase, zapravo o najboljih plodova, jer tu zapravo i leži najveća razlika, vrlo je prosto.
Higijena je po njegovim rečima izuzetno bitna i tu je nulta tolerancija na improvizaciju. Što se tehnologije tiče, informisali su se, učili, čitali, konsultovali, ali i zadržali neke delove tradicionalog načina proizvodnje koje su koristili njihov pradeda, deda, a sada otac brat i ja.
Osim, voćarstva u prirodu sam potražio i kroz odgoj pasa (Sibirski haski), treninge sa njima, trčanje, druženje…zapravo si samo čovek, običan.