Koje su moći tamjana

Ilustracija: tamjan, foto: pixabay.com, autor:JayMantri

Tamjan, tamljan, tamnjan je aromatična smola koja se dobija od drveća iz roda Boswellia, od vrsta Boswellia sacra, Boswellia thurifera, Boswellia frereana.

Paljenjem tamjana razvija se izuzetno jak i neobično prijatan miris. Koristi se u religiozne svrhe, u proizvodnji parfema, u aromaterapiji, u tradicionalnoj medicini.
Južna je Arabija došla u uže veze s Egiptom kada su uspostavljene trgovačke veze sa Puntom i Nubijom. Herodot govori o Sesostridu, možda Senusretu (1980. — 1935. p. n. e.) iz Dvanaeste dinastije, kao osvajaču naroda Arabljanskog zaliva. Verovatno afričke strane Crvenog mora. Osamnaesta dinastija držala je flotu u Crvenom moru, ali već za vreme pete dinastije nalazimo Sahura (2553. — 2541. p. n. e.) kako vodi prvu pomorsku ekspediciju morskim putem do zemlje koja proizvodi tamjan, verovatno do Somalije na afričkoj obali.

Ads code goes here

Tamjanovo drvo i Mahri berači

Glavna atrakcija za Egipćane u južnoj Arabiji bio je tamjan koji su oni visoko cenili zbog njegove upotrebe u hramovima i prilikom mumifikacije (balzamovanja), a njime je taj deo Arabije bio naročito bogat.. Kada je Nubija bila porobljena i Punt (današnja Somalija) uključen u trgovinsku sferu Egipatskog carstva, mnoge su ekspedicije bile preduzete u ona mesta kako bi se dobili: mirišljave gume, smola i aromatično drveće.

Hadramaut, u koji je u stara vremena spadalo i primorje Mahra i Šir, bio je čuvena zemlja tamjana. Zafar, ranije grad, a sada pokrajina na obali, bio je glavni centar. Novo mu je ime Zufar i on se nalazi na jugu Omana. Ovaj Zafar, je trgovinski centar zemlje tamjana, koji je ležao na obali, ne bi trebalo brkati sa Zafarom u unutrašnjosti Jemena koji je bio glavni grad Himjara. Tamjan još uvek uspeva u Hadramautu i drugim delovima Južne Arabije. Kao i u stara vremena, Zafar je još glavni centar njegove trgovine.

 

Tamjan je jedan od mirisa koji se spominju u Starom zavetu, gde se navodi da se koristio u Skiniji, prema uputstvu koje je Mojsije, kako se navodi, dobio od Gospoda, a koristio za kad i dovodio u vezu sa Svetinjom nad Svetinjama (2 Moj. 30:34; 3 Moj. 16:12). Uz zlato i smirnu, jedan od darova koje su mudraci s Istoka doneli novorođenom Hristu (Mat. 2:11).

Tamjanik je keramička posuda sa zlatnom ručkom i postoljem za čuvanje tamjana.Kađenje tamjanom simbol je molitve svetitelja Bogu (Otkr. 5:8; Otkr 8:3) koja se uznosi ka nebu kao što se diže dim od tamjana (1 Moj. 5:8; Psal. 141:2), ali ono označava i samo prisustvo

Božijeg duha koji naslađuje naše duše.
Dim je širio čarobni miris i mislilo se da ima očišćujuće dejstvo u vreme nevolje (2 Moj. 42:5). Kao zemlja u kojoj se proizvodi tamjan navodi se Sava (Isa. 60:6).
Stari Egipćani nisu bili jedini narod koji je pokazivao trgovinske interese u Arabiji. Glavni rivali u trgovini mirođija i minerala bili su narodi Vavilonije.

Ilustracija; tamjan, foto: pixabay.com, autor: Hungary
Ilustracija; tamjan, foto: pixabay.com, autor: Hungary

Iako poseduje brojna lekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa. U ajurvedskoj medicini, milenijumima je u upotrebi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema verovanju ajurveda, svakodnevno kađenje doma tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima.

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja poseduje, sprečavaju infekcije.
Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak. Tamjan efikasno i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije a kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno deluje i na disajne puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije. Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju. U litar vruće vode stavi se jedna supena kašika tinkture tamjana.

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može da pomogne u lečenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrovano, već razređeno baznim uljem ili vodom. Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove preparate trebalo bi da izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.