Stimulacija za mala i srednja preduzeća

U   Kulturnom centru Grad,  održana je tribina pod nazivom Ekološka i pravedna proizvodnja hrane organizaciji Green European Foundation iz Brisela uz podršku udruženja U mreži i Grupe za analizu i kreiranje javnih politika. Učesnici tribine bili su Stela Strsoglavec (Educa Humana), Saša Petrović (AMA centar) i Ana Svilar (Green Mind Consulting).

Ilustracija:učesnice tribine, foto: Jovana Jokanović, Domaćinska kuća
Ilustracija:učesnice tribine, foto: Jovana Jokanović, Domaćinska kuća

Učesnici su govorili o agroekologiji kao alternativi konvencionalnoj poljoprivredi. Tendencije u poljoprivrednoj politici Evropske unije kreću se u pravcu ekološke proizvodnje hrane, organske poljoprivrede i zaštite životne sredine.  Učesnici tribine veruju da će Srbija u prilagoditi svoju regulativu kako bi stimulisala mala i srednja preduzeća, a naročito mlade poljoprivrednike da razviju ekološku svest i pronađu ekonomske modele za proizvodnju hrane visokog kvaliteta. Ekološka hrana sadrži znatno više nutrijenata i nije tretirana štetnim supstancama. Ekološki oblik poljoprivredne proizvodnje posebno je pogodan za porodična poljoprivredna gazdinstva, budući da ona nisu u mogućnosti da budu dovoljno konkurentna u trci sa velikim industrijskim kompanijama, ali komparativnu prednost mogu da steknu upravo kroz veću prodajnu vrednost i kvalitet proizvoda.

Ilustracija: proizvodi, foto: Jovana Jokanović, Domaćinska kuća
Ilustracija: proizvodi, foto: Jovana Jokanović, Domaćinska kuća

Govorilo se o mogućim modelima plasmana organskih proizvoda kao što su potrošačke zadruge. Takođe, isticala se važnost kreiranja hibridnih privrednih društava nalik na moderne proizvođačke zadruge. Raspravljalo se i o ulozi žena u poljoprivredi, o urbanoj poljoprivredi,  kao i o republičkim merama koje će podsticati ulaganja u organsku poljoprivredu.

Nakon formalnog dela programa organizatori su, zajedno sa udruženjem Nova Stara planina, služili tradicionalna srpska jela pripremljena od domaćih namirnica – suve punjene paprike sa pirinčem i vrganjima, kao i zapečeni pasulj.

Ovo je prvi od sedam događaja koji su planirani u okviru projekta Evropske Zelene fondacije pod nazivom „Pravedna i zdrava hrana“ . Cilj projekta je povezivanje različitih aktera širom Evrope koji rade na redizajnu sistema hrane oko agroekoloških principa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor