Vrhunski kozji sir iz Dobričeva

Ilustracija: Sir sa Dobre farme, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: Sir sa Dobre farme, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Na ,, Prolećnom Ukus festu“ koji je održan prošlog vikenda u Kombank Dvorani,u Beogradu, razgovarali smo sa Goranom Đukićem, direktorom farme,, Dobra Farma“, iz Dobričeva kod Bele Crkve. 

,, Dobra  Farma je poljoprivrednog gazdinstva i nalazi se u Južnom Banatu na samoj granici sa Rumunijom, a pripada opštini Bela Crkva.

Površina farme je 8 hektara i trenutno ima oko 15 zaposlenih. U našem timu se nalaze i dva diplomirana inženjera  poljoprivrede, koji su kompetentni i stručni za ovu oblast, ističe Goran i dodaje: 

,, Dobra farma u svom zakupu ima i oko 40 hektara zemlje koje koristi za proizvodnju hrane. Naše gazdinstvo trenutno ima oko 150 muznih koza u pitanju su vrhunska grla rase Alpina.“

Alpska koza ili Francuska alpska koza je rasa domaće koze koja potiče iz Francuskih alpa. Kod stvaranja ove rase korišćena je dugogodišnja selekcija visoke proizvodnje mleka, zbog čega spada među najmlečnije rase koza. Na prvi pogled ova rasa liči na jelena, ima živahne oči, uši su uspravne, a nos je obično plav.

Ilustracija: surutka sa farme, foto: Dobra farma
Ilustracija: surutka sa farme, foto: Dobra farma

Francuska alpska koza je krupna životinja i grublje je građe i veoma otporna i prilagodljiva na različite uslove gajenja. Prosečna težina koza je od 60-80 kila, a jarčeva 80-100 kilograma.  Mlečnost koza ove rase iznosi 500-800 litara u toku jedne laktacije koja traje oko 280 dana. Farma ima i 40 ovaca. Trenutni kapacitet štalskog prostora na farmi je za 400 koza i 50 ovaca, a imaju i svoju mlekaru.

Ilustracija: Sa farme ,, Dobra farma, foto: Dobra farma
Ilustracija: Sa farme ,, Dobra farma, foto: Dobra farma

Isto tako težimo ka širenju asortimana mlečnih kozjih proizvoda i održanju i unapređenju bezbednosti proizvoda, održanju i unapređenju uslova za dobrobit stada životinja i očuvanju životne sredine, ističe Goran i kaže da učestvuju na mnogim sajmovima i da imaju stalne kupce, jer su već prepoznatljivi.

Na Festivali smo imali priliku da probamo mladi punomasni sir Dobrila se proizvodi prema starom srpskom receptu na tradicionalan način. Kako je istako naš sagovornik potrebno je oko deset litara kozjeg mleka da bi se napravio kilogram ovog mladog punomasnog sira. Tradicionalno ovaj sir može da se jede uz meze kao i uz aperitiv.