Čime se prskaju šljive

Šljiva na području Nišavskog regiona se trenutno nalazi u fazama od punog cvetanja do precvetavanja u zavisnosti od sorte i lokaliteta. Vremesnki uslovi su do sada odgovarali razvoju ove voćne vrste sa aspekta zaštite od bolesti. Obzirom da nije bilo padavina hemijska zaštita protiv monilije nije bila potrebna.

Pri temperaturama od 10 do 15 stepeni (koje su i bile aktivne u periodu cvetanja šljive) potrebno je više od 5 sati vlaženja cveta da bi došlo do infekcije monilijom. Od nedelje se predviđa mogućnost padavina niskog intenziteta što rezultira stvaranjem slabih uslova za infekciju monilijom kada će šljiva biti u fazi precvetavanja. Preporuka je da u narednim danima se izvrši tretman preparatom na bazi kaptana protiv monilije koji je odličan kada su blaži uslovi za razvoj monilije upravo u fazama početka precvetavanja i rasta listića.

Takođe, kaptan će zaštiti mlado lišće u početnim fazama rasta od prouzrokovača šupljikavosti lišća i plamenjače šljive. Ovde treba uzeti svakako u obzir i činjenicu da je jeftiniji od drugih preparata koji se koriste u fazi cvetanja, a da pritom ima prošireno dejstvo i na druge ekonomski značajne patogene šljive.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.05.2024.

Obaranje grana kod šljive

15.04.2024.

Zaštita zasada šljiva od šljivine ose

21.03.2024.

Zaštita šljive od monilioze

29.01.2024.

Srpska suva šljiva iz zadruge „Suva šljiva Živković“

18.09.2023.

Kako rađa šljiva kod Stijovića u Velereču

19.06.2023.

Šljivin smotavac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca