Seminar o proizvodnji bez ostataka pesticida

Moderna poljoprivredna proizvodnja je praktično nezamisliva bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja (pesticida). No, pored održavanja zdravlja biljaka, upotreba pesticida sa sobom nosi i određene negativne efekte: kontaminaciju prirodnih resursa (zemljišta, vode), smanjenje biodiverziteta, ugroženu bezbednost radnika na poljoprivrednim gazdinstvima i neposredno oko njih..

Ipak, najveću brigu javnosti, kada je reč o upotrebi pesticida, danas izazivaju njihovi ostaci na tretiranim biljkama i delovima biljaka koji služe za ljudsku ishranu. Potrošači su sve svesniji negativnih uticaja pesticida na ljudsko zdravlje, pa se u skladu sa time definišu i novi trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu prehrambenih proizvoda.

Višedecenijsko iskustvo sa organskom proizvodnjom, poznavanje primenjene integralne proizvodnje, kao i najnovijih naučnih dostignuća u oblasti ishrane i zaštite zdravlja biljaka, vodi ka poljoprivrednoj proizvodnji koja ispred sebe postavlja jasan i merljiv cilj: dobijanje proizvoda bez ostataka pesticida (”Zero residues“, „”Pesticide free“, ”Free from pesticide residues“…).

Šta je proizvodnja bez ostataka pesticida i zašto je ona bitna?

Da li je to samo lepa ideja ili je ovaj koncept već negde zaživeo u praksi?

Da li je ovaj koncept proizvodnje održiv i da li može ublažiti zavisnost moderne poljoprivredne proizvodnje od upotrebe pesticida?

Postoji li tržište koje prepoznaje i vrednuje proizvode bez ostataka pesticida?

Da li se ovakvi proizvodi mogu plasirati kroz prerađivačku industriju?

Građanska inicijativa za razvoj sela „Kladenac“ i sertifikaciona kuća „Bioagricert“ Vas pozivaju na jednodnevni seminar o Poljoprivrednoj proizvodnji bez ostataka pesticida, koji za cilj ima da zajedno dođemo do odgovora na ova i druga slična pitanja.

 

Termin obuke: 15. april 2019.

 

Lokacija: Beograd, Hotel „Srbija“, Ustanička 127c

 

Za sve dodatne informacije i Vaše prijave, možete se obratiti organizatorima putem imejla:

nena.nikolic@kladenac.rs

 

Poziv_Program

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca