Biljka za slab želudac i aritmiju

Ilustracija: Angelika, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Angelika, foto: Goran Đaković

Među brojnim idejama šta započeti na imanju ukoliko imate slobodnu površinu,  većina će vas savetovati da se opredelite za voćarstvo, oni iskusniji idu u stočarstvo, a za početak,  ili možda veći biznis interesantno je i lekovito bilje.

Ovom prilikom predložićemo vam Angeiku,  ili kako je u nekim mestima poznatija kao Anđeosko drvo,  Kadlinac, Siriš, Kravogaz….

Kako god da je zovete, radi se o veoma staroj kulturi. Tragovi o njenom lekovitom svojstvu i gajenju datiraju još iz perioda Shing-nonga, kineskog Cara koja je živeo 3600. godni pre nove ere. Ova biljka je bila i sastavni deo tajanstveno sredstvo protivotrova pod nazivom terijak. U srednjem veku su koren Angelike mnogi nazivali anđeoskim korenom,  jer je korišćen kao sredstvo protiv kuge i kolere,  navode brojni domaći i strani autori. Danas Angeliku možete videti samoniklu pored obala reka srednje evrope, na vlažnim livadama, a ima je i gajena kao glavni usev u nordijskim državama (Švedska, Finska, Danska i Norveška).

Vrlo  krupna, visine do 2 metra. Ima rizom  koji je kratak  i mesnat,  ali krupan obrastao dugim korenjem. Stabljika je debljine ruke, iznutra šuplja inače prava. Listovi su u donjem delu značajno krupniji nego u gornjem, dvostruko ili trostruko nazubljeni, a u gornjem delu duguljasti i jednostruko nazubljeni. Cveta u julu i avgustu. Plod je 7 mm dug, a širok 5 mm. Zbog osobine za brz gubitak klijavosti treba je što pre posejati nakon sazrevanja semena. Od dobijenog rasada formira se  zasad početkom jeseni  i to u tazmak u 80 x 80 cm. Trebaće dve do tri godine da ova biljka procveta. Do tada je morate redovno okopavati i zalivati,  jer voli vlažna zemljišta,  čak i močvarna.

Ilustracija: Angelika, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Angelika, foto: Goran Đaković

Počinjemo berbu tokom maja i sve do septembra, već u prvoj godini nakon sadnje. Tokom ovog perioda imamo 5 do 6 berbi. Seku se stabljike i drške koje na sebi u to vreme nemaju cvetove. Vezuju se u snopiće i prodaju. Sa jednog hektara može se očekivati prinos oko 25 t stabljika i drški. Ono što je posebno zanimljivo,  ove sirovine se koriste u poslastičarskoj industriji.

Ukoliko koristimo i rizom u proizvodnji, potrebno ga je izvaditi pre opadanja lića, zatim dobro prati, iseći na 4 dela i sušiti na promaji. Osušem rizom se pakuje u vreće. Rizom se vadi u prvoj godini nakon rasađivanja. Zašto je rizom Angelike značajan? Odgovor je u tome što sadrži 0,3% do 1% etarskog ulja oko 6% smole, pektin, vosak, kumarinorganske kiseline.

Plod angelike sadržo nešto vise etarskog ulja 0,5 – 1,5%, 16 masnog ulja, kumarin i druge sastojke.

Ova lekovita biljka,  svakako niti je otrovna niti ima bojazni od stvaraja zavisnosti. Izuzetno je prijatnog mirisa.  Zbog njenih osobenosti preoručuje se kod bolesti stomaka kao što su gastritis, kolitis, enteritis, kod početnog stadijuma čira na dvanaestopalačnom crevu, kod nadimanja, meteorizma odnosno gasova u stomaku, pokazala se i kod osoba koje boluju od aritmije.

 

Čaj za varenje

 

2 g angelike na 100 grama vode. Ključalom vodom prelikte čajnu masu i ostavite 4 fo 5 minuta. Ovakav čaj deluje stimulativno na organe za varenje.

Sličan čaj u srazmeri 20 g na jedan litar ključale vode koji treba da odstoji 10 minuta se preporučuje porodiljama.

 

Angelika u ishrani

 

Mladi listovi ove biljke koriste se kao začin za pripremu supe i različitog povrća. Od mladih biljaka pripremaju se kompoti slatko i ušećerene stabljike. Eterična ulja koriste u industriji ribe u konzervama kao i prilikom proizvodnje likera. Međutim,  ne treba je uzimati pre spavanja jer može izazvati nesanicu.

 

Kandirana angelika – specijalitet koji vam otkrivamo

 

Operete i isečete delove stabljike na 5 cm, kuvate 30 minuta. Ocedite, skinite vlakna i ponovo kuvajte dok ne omekša. Zatim isperite hladnom vodom i  u šećerni sirup, pa kuvajte 30 minuta. Sirup treba da bude napravljen tako da na čašu vode ide ista količina koliko imate angelike. Prosto rečeno na 100 grama angelike,  ide 100 grama šećera. Oceite stabljike angelike, a sirup neka vri još 5 minuta. Ovo se ponavlja naredna dva dana ( tri dana usatopno). Na kraju se rasprostru stabljike u pleh, pospu šećerom i u rerni suše na 100 °C.