Koliko je važno osiguranje u poljoprivredi

U srednjoj Poljoprivrednoj školi u Leskovcu održana je radionica na temu „Značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje“, na kojoj su učestvovali učenici i profesori u toj školi, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava u tom kraju. Radionicu su održali predstavnici Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Leskovcu, kao i predstavnici Poljoprivredne, savetodavne i strucne službe Leskovac i udruženje nivinara Agropress. Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Leskovcu Dejan Dimitrijević rekao je da je cilj radionice, koju organizuje ta kompanija u saradnji sa Agropresom, edukacija učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i nosilaca te proizvodnje – poljoprivrednih proizvođača.

„Akcenat je i na mladim ljudima koji su budući nosioci poljoprivrednih gazdinstava, sa ciljem podizanja svesti o tome koliki je značaj osiguranja u segmentu zaštite poljoprivredne proizvodnje, uloženih sredstava i rada“, rekao je Dimitrijević. On je ocenio da je poražavajuća činjenica da je u Jablaničkom okrugu, koji ima oko 8,5hiljada hektara pod voćem i oko 12 hiljada hektara pod ratarskim kulturama, osigurano tek nešto više od sedam odsto poljoprivednih površina, navodi se u saopštenju „Dunav osiguranja“. Dimitrijević je dodao da orjentaciona cena osiguranja za hektar pšenice iznosi 1.580 dinara, paprike 56.150 dinara, višnje 37.400 dinara, jabuke 43.650 dinara, maline 45.750 dinara.

 

Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Leskovcu Dalibor Cvetanović rekao je da je radionica bitna jer poljoprivredni proizvođači imaju priliku da saznaju novine, koje se odnose na osiguranje useva, stoke i voćnih zasada. On je naglasio da Poljoprivredna savetodavna i stručna služba ima ulogu da sve to implementira i pozvao sve zainteresovane i poljoprivredne proizvođače da se obrate toj službi kako bi im ona dala smernice kako da osiguraju useve, zasade i stoku.

Predsednik Agropressa, Goran Đaković rekao je da je cilj radionice da se mladim stručnjacima objasni značaj poljoprivrednog osiguranja i dodao da bi oni onda trebalo da osveste svoje roditelje i prenesu dalje znanje. „Oni su ti koji će dalje širiti znanje u budućnosti. Mislim da je ovo zalog za budućnost“, rekao je Đaković. Na radionici je učestvovao i Novica Miljković, poljoprivredni proizvođac iz Bratmilovca, čije se gazdinstvo nalazi u Oruglici. Miljković, koji se bavi proizvodnjom maline, ribizle i šljive, ukazao je da je prošle godine pretrpeo štetu od 40 odsto na malini i po 20 odsto na ribizli i šljivi, a da je od „Dunav osiguranja“ dobio nadoknadu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.06.2024.

Raspisivanja konkursa za dodelu podsticajnih sredstava

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

21.11.2023.

Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

26.07.2023.

Uskoro Golubački kotlić

21.12.2022.

Podeljeno 386 subvencija za poljoprivredu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca