Poljoprivrednici sa juga Srbije posetili Sajam u Riminiju

Tehnologije, plasman, inovacije, komercijalizacija i internacionalizacija karakteristike su sajamske priredbe „Makfrut“, koja je održana na Sajmu „Ćesena“ u italijanskom gradu Rimini. Oko 1.500 izlagača iz Italije i tridesetak zemalja sveta prikazalo je najnovija dostignuća iz oblasti voćarstva i povrtarstva. Na ovu priredbu stigli su posetioci iz celog sveta.

Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede u Riminiju, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa sajma MACFRUT  u Riminiju, foto: Svetlana Kovačević

Opšti zadružni savez za poljoprivredu i ruralni razvoj doveo je u Italiju više od 300 zadrugara i poljoprivrednika koji su članovi različitih udruženja. Cilj je bio da vide nove tehnologije i sve drugo što se odnosi na voćarstvo, počevši od obrade zemljišta i tehnologije gajenja do branja voća, njegovog pakovanja i skladištenja.

– Italijanska poljoprivreda treba da bude etalon za razvoj našeg agrara. Bilo bi mi drago da sledeće godine na ovom sajmu imamo jedan štand Srbije i da predstavimo svoje proizvode. Oni su dobri i možemo da ih ponudimo ne samo Italiji već i celoj EU. Zemlja-partner ovog sajma je Kolumbija. Ima mnogo zemalja iz Latinske Amerike, probali smo čileansku malinu… Zašto ovde ne bi bila i srpska malina?, izneo je svoja razmišljanja Nebojša Prekić, predsednik Opšteg zadružnog saveza za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ilustracija: Anita Ilić i Nebojša Prekić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Anita Ilić i Nebojša Prekić, foto: Svetlana Kovačević

Cilj prisustvovanja je ostvarivanje kontakata sa izlagačima i uspostavljanje poslovne saradnje sa kompanijama u Italiji pri tome misleći na individualno održavanje sastanaka sa izlagačima i drugim učesnicima u svrhu predstavljanja proizvoda i dogovaranja potencijalne saradnje.

,, Za Zadružni savez južne Srbije ovo je od velikog značaja, jer imamo retko priliku da učestvojemo na ovakvim manifestacijama. Doveli  smo 59 poljoprivrednike sa juga Srbije da vide šta to nudi ovaj sajam i da razmene iskustva sa Italijanima. Jug Srbije ima veliku podršku od  strane centralnog Zadružnog saveza.  Imali smo veliki uspeh u poslednje dve godine zahvaljujući konkursu ,, 500 zadruga  u 500 sela, 34 zadruge sa juga Srbije su subvencijonisane i uglavnom se baziraju na preradu.

Ilustracija: Srpski poljoprivrednici na standu Srbije, foto: Svetlana Kovačević, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Srpski poljoprivrednici na štandu Srbije, foto: Svetlana Kovačević

,, Zajednički planovi su nam da naredne godine Zadružni savez sa juga Srbije učestvuje na ovom sajmu, i da naši proizvođači  promovišu svoje proizvode. Na jugu Srbije na 5 okruga, Nišavski,  Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, ima 75 zadruga koje su aktivne i koje odlično posluju“, istakla je Anita Ilić, iz Zadružnog Saveza Niškog okruga.

Poljoprivrednici su put Srbije krenuli zadovoljni u nadi da ce nešto poboljšati u svojoj proizvodnji, u nadi da će im i država pomoći pri kupovini opreme koja im je potrebna.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.03.2024.

„Najdomaćin“ će biti jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca