Higijena berača je veoma značajna i podrazumeva obavezno pranje ruku čistom vodom i tečnim deterdžentom sa dodatkom nekog dezinfekcionog sredstva( pre početka berbe , posle svake pauze , posle korišćenja toaleta ili drugih zaraženih materijala i brisanje papirnim ubrusima ). Ako se koriste sterilne rukavice za berbu (što je poželjno) koristiti neoštećene , čiste rukavice , ne korišćene ( posebno ako postoje posekotine , kožna oboljenja i druga oštećenja).
Bolesne osobe ne angažovati u berbi ( posebno u slučajevima žutice, povraćanja,..). Tokom berbe uzdržavati se od pušenja , pljuvanja , kašljanja , kijanja ( koristiti masku ).

Prevozno sredstvo za transport ubranih plodova očistiti , oprati i dezinfikovati . Tokom transporta plosove pokriti tankom , čistom belom tkaninom. Pre transporta do otkupnog mesta plodove čuvati na čistom suvom promajnom mestu u manjim gomilama ili odvojene plodove pokrivene čistim platnom.
Prostor za otkup treba da je adekvatne veličine , redovno ga čistiti, prati , deznfikovati i održavati temperaturni režim .
Higijena hladnjače i skladišnog prostora je nadležnost otkupljivača i moraju biti na potrebnom nivou i primer dobre otkupljivačke prakse proizvođačima. Loša higijena i neadekvatni tehnološki postupci u skladištima i hladnjačama takođe dovode do kontaminacije proizvoda.