Kako to rade slovenci

O slovenačkom gararu na Novosadskom sajmu govorila je  Aleksandra Pivec, ministar poljoprivrede, šumarstva i ishrane u Vladi Slovenije. Ona je istakla da je Slovenija sve strategije u poljoprivredi bazirala na mladima, jer su oni budućnost i motor razvoja.

„Svedoci smo društvenih i tehnoloških promena u svetu, a upravo mladi su ti koji te promene mogu da iznesu i doprinesu napretku jednog društva. Zato je  Vlada Slovenije obezbedila po 20.000 evra bespovratne pomoći za sve mlade proizvođače bez obzira da li sami započinju posao ili preuzimaju porodična  poljoprivredna gazdinstva“ – kazala je Aleksandra Pivec i istakla da imaju niz mera i subvencija kojima stimulišu mlade ljude da ostanu na selu i nastave da se bave proizvodnjom hrane koja je u usponu svuda u svetu.

Ona je ukazala i na posebnu podršku koju imaju žene u agrobiznisu čiji je rad uvek bio manje vrednovan od rada muškarca u poljoprivredi.

Pčele su jedan od najvažniji oprašivača, podržavaju poljoprivredu, raznolikost i doprinose ublažavanju klimatskih pormena“, rekla je slovenačka ministarka i navela da je u maju prošle godine u Slovenije u sardnji sa organizacijom FAO na Brdu kod Kranja organizovana međunarodna minarska konferencija o značaju pčela na kojoj su učetvovali predstavnici 18 zemalja sa svih kontinenata.

Navela je da je slovenačka vlada upravo pripremila i potvrdila akcioni plan sa mnogim aktivnostima do 2022. kada je reč o očuvanju pčela.

Tokom prvog dana Sajma, u subotu 11. maja 2019. godine, predsednik PKV Boško Vučurević sa saradnicima sastao se sa ministarkom poljoprivrede u Vladi Slovenije Aleksandrom Pivec. Tom prilikom, predsednik Vučurević predstavio je aktivnosti PKV i Udruženja poljoprivrede PKV tokom Poljoprivrednog sajma i pozvao ministarku Pivec da poseti PKV u narednom periodu. Istog dana, predsednik Vučurević sastao se sa ambasadorom Republike Maroka u Republici Srbiji NJ.E. Mohamedom Amin Belhažom i počasnim konzulom Kraljevine Tunisa u Novom Sadu prof. dr Draganom Trivanom, kao i sa predstavnicima Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji na čelu sa šefom Predstavništva Andrejom N. Hripunovim.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca