Možda niste čuli za ovu lekovitu biljku

Ilustracija: biljka ssvilenica, foto: pixabay.com

Divlji duvan, cigansko perije ili svilenica (Asclepias syriaca) je višegodišnja biljka koja raste iz dubokog korena. Spada u jako invazivne, mada i medonosne biljke. Lako raste iz semena i brzo se širi dubokim rizomima, tako da brzo formira kolonije. Kod nas raste uz Dunav i Tisu, uz donji tok Save, najčešće uz reke.

Iz jednog korena obično raste jedna stabljika koja je jednostavno razgranata sa zadebljanom osnovom i od 6 do 20 decimetara visoka. Suprotno tome listovi su elipsoidnog oblika, 10 do 20 centimetara dugi i od 5 do 11 centimetra široki, na vrhovima zašiljeni. Listovi na površini imaju guste dlačice. Boja listova je veoma specifična. Na donjem delu je svetlo zelena, a kako se ide prema gore postaje sve tamnija zelena. Po sredini najčešće ima svetlo ljubičastu liniju. Peteljka je duga do 1.5 centimetar. Cvetovi su mali, i javljaju se u periodu od maja do avgusta. Javljaju se u gornjem delu stabljike, i to po 20 do 130 sitnih cvetova u jednoj cvasti. Prve latice su zelene boje, a kasnije se boja kreće od najtamnije ljubičaste pa sve do potpuno bele. Svaki cvet se sastoji od po 5 latica. Površina cvetova je prekrivena mekim dlačicama, takođe. Semena su mala, okrugla prečnika od 6 do 8 milimetara.

Cveta krajem maja do polovine juna. Koristi se i za jelo, može biti ukusno povrće.

U nekim slučajevima, vlakna svilenice se mešaju sa vlaknima indijske konoplje radi veće čvrstine i krutosti. Divlji duvan se može koristiti i u ishrani ljudi. Cvetni pupoljci, koren i nezreli plodovi se kuvaju i mogu se jesti kao povrće. Koristi se i za mnoge bolesti, protiv bradavica, kod uboda pčele, protiv peska u bubrezima. Sok iz stabljike se koristi kao infuzija. Koristi se protiv raznih polnih bolesti i infekcija. Zajedno sa nekim određenim korovima daje uspešan lek protiv bolova u stomaku. Takođe, mešavinom sa raznim biljkama sprečava krvarenje posle porođaja. Ali, biljka može da sadrži toksine koje mogu negativno da deluju na čoveka. Resinoidi, glikozidi i male količine alkaloida su prisutne u svim delovima biljke. Glikozidi su štetni posebno za srce. Simptomi trovanja glikozidima su slabost, nadimanje, nesvest, visoka temperatura, ubrzan ili veoma slab puls, otežano disanje, grčevi, proširene zenice pa čak i koma. Mada, svilenica je opasna i otrovna jedino ako se uzima nekuvana, odnosno dovoljno nepripremljena.

Mnoga istraživanja su pokazala da se koristi kod plućnih bolesti i kod uklanjanja bradavica. Ulje od ove biljke štiti od sunčevog zračenja.