Koja mera je veoma bitna u jagodnjaku

Proizvođači jagode često ne zakidaju stolone (lozice), već ih ostavljaju za proizvodnju sadnog materijala, što je nije dobro jer se smanjuje prinos,  a sadni materijal je lošijeg kvaliteta.

Za redovne i stabilne prinose jagode kao postizanje visokog kvaliteta plodova neophodno je redovno raditi i rezidbu jagode.
Jedna od neophodnih pomotehničkih mera u jagodnjaku je i zakidanje stolona.

Jako je bitna mera jer doprinosi optimalnom razvoju bokora. Ova mera se izvodi 3-4 puta tokom vegetacije naravno u zavisnosti od sorte, bujnosti sorte, kao i klimatskih činilaca.

Ilustracija: jagode, foto: Voždove jagode kod Stojnika, foto: Voždove jagode
Ilustracija: jagode, foto: Voždove jagode kod Stojnika, foto: Voždove jagode

Matična biljka se bolje razvija kada se oni uklone a i prinos može biti veći i do 50%.

Kada stolon dostigne dužinu 10-15 cm može se uklanjati. Izvođenje je prosto ,može se uklanjati ručno i mašinski. Ručeno se uklanjaju oštrim makazama ili noćem. Voditi računa da se matična biljka ne ošteti i ne smeju se vući i čupati. Tamo gde je jagoda bez malč folije na otvorenom uklanjaju se prilikom međuredne obrade.

Posle berbe plodova, staro, oštećeno, suvo i trulo lišće trebalo bi ukloniti iz jagodnjaka kako bi se brže razvilo novo, mlado. Odsečeni stoloni, živići i korovi obavezno se iznose iz zasada i spaljuju. Ovom merom poboljšava se formiranje cvetnih pupoljaka, bokori se bujnije razvijaju i bolje prezimljavaju. Opasnost od bolesti i štetočina je manja i povećava se rodnost u narednoj godini.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca