Poljoprivredniku obolelom od kancera pomoć od kolega

Ilustracija: suncokret, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: suncokret, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Poljoprivredniku obolelom od kancera pomoć od kolega

 

Kod nas poljoprivrednici retko kada pričaju o svom zdravlju, kriju kada im nije dobro. Ne žele da ih neko žali,  niti da oni pokažu da im je loše. Tako je kod naših domaćina, ne žele da drugi brinu. Međutim, nije to dobra navika, naročito u vremenu kada sve češće teška oboljenja „kose“ i mlado i staro. Prenosimo vam tekst koji je objavljen u Engleskoj,  o jednom farmeru koji je oboleo od kancera. Kada se to saznalo organizovana je akcija i prikupljenje novca za lečenje. Nadamo se da će uspeh lečenja biti 100%, a ovo može da bude primer svima,  kada se neko nađe u sličnoj situaciji.

Farmer iz Norfolka,  sa terminalnim rakom na mozgu,  dobio je više od 50.000 funti za dobrotvorne ustanove za mentalno zdravlje,  nakon što je dijagnostikovan sa teškom depresijom.

Proizvođač živine Patrik , iz Uphouse Farm South Raynham organizovao je dan humanitarnog kriketa,  kako bi se zahvalio na pomoći koju je dobio od projekta Iou Are Alone (Iana) – koji pruža poverljivu podršku poljoprivrednicima.

Patrik je u martu 2018. Godine,  saznao da boluje od raka. Kasnije mu je ustanovljena i depresija,  stanje za koje kaže da nije razumeo i odbio je verovati da je imao, ali je na kraju shvatio da treba da traži pomoć od prijatelja i porodice.

„Lokalni doktor mi je rekao da imam tešku depresiju, ali da budem iskren, ignorisao sam je“, rekao je gospodin Joice. „Mislio sam da je to smeće, i samo sam nastavio. Mislio sam da je ljudima sa depresijom samo potreban dobar udarac“ rekao je Patrik novinarima.

„Potrebna je hrabrost za razgovor“

Više od 300 ljudi prisustvovalo je humanitarnoj manifestaciji 22. juna u Brisley Cricket Club-u. Patrik je sa svojom ženom Zannom,  i njihovim prijateljima  Krisom, Bilijem i Sarom,  organizovao humanitarni događaj. Ovom prilikom novac je prikupljan od sponzora, prodaje košulja i ulaznica,  tako da je sakupljeno više od 43,000 funti, a naknadnim uplatama sponzora i prijatelja ukupno je prikupljeno  51.111 engleskih funti. To je dovoljno da neometano radi organizacija koja pomaže ljudima koji imaju mentalne probleme.

 

Inače, oni su organizovali događaj pod nazivom „Dan kriketa“,  a dobio je ime po australijskoj stranici,  na kojoj se nalazi goli farmer,  gde  je Patrik prvi put podelio  svoju priču. Na ovoj stranici  poljoprivrednici mogu da postave svoje slike i razgovaraju o svojim problemima.

Patrik je rekao da je dobio podršku od brojnih firmi iz  oblasti poljoprivrede. Pošto je organizovao ovaj događaj,  bio je preplavljen elektronskom poštom, pismima, beleškama, telefonskim pozivima i posetama drugih ljudi,  koji su želeli da razgovaraju o sopstvenim borbama, rekavši da im je to pomoglo da budu otvoreniji u vezi sa svojom situacijom.

Ovaj vredni poljoprivrednik i humanitarac je na kraju rekao:

„Cilj mi je bio da podignem svest o mentalnom zdravlju u poljoprivredi, novac koji smo sakupili ići će za fond koji pomaže ljudima sa mentalnim problemima“.