Zašto je majoram dobar

Ilustracija: majoram, foto: pixabay.com

Pošto je majoran kod nas jednogodišnja kultura, posvećuje se velika pažnja njegovom mestu u plodoredu.

Najbolji predusevi za majoran su đubrene okopavine i jednogodišnje leguminozne biljke,  kao što su soja i jara grahorica.Majoran se proizvodi isključivo iz semena. Može se sejati direktno na proizvodnu parcelu, ili u tople leje za proizvodnju rasada koji se zatim rasađuje na stalno mesto. U praksi se pokazalo da razmnožavanje direktnom setvom ne obezbeđuje dve žetve godišnje, pa se skoro i ne koristi. Smatra se da je proizvodnja rasada u toplim lejama veoma siguran način razmnožavanja majorana, pa se taj način i koristi. Seje se u tople leje krajem februara ili početkom marta, omaške ili u redove na 7 – 10 cm red od reda.

Seme se pre setve obično pomeša sa peskom: jedan deo semena i dva dela peska, kako bi se bolje rasporedilo.U toplim lejama rasad ostaje do kraja aprila ili početka maja. Tada obično dostigne visinu 10 – 15 cm pa se može rasađivati. Majoran se sadi na stalno mesto u proleće kad se zemljište dovoljno zagreje i kad ne postoji opasnost od prolećnih mrazeva. Biljke se obično sade na 40 cm red od reda i 25 cm između biljaka u redu, po 3 – 5 biljčica zajedno. Posle sadnje majoran se zaliva u nekoliko navrata, da bi se rasad primio. Ako postoji više praznih mesta, ona se mogu naknadno popuniti.

Ilustracija: majoram, foto: pixabay.com
Ilustracija: majoram, foto: pixabay.com

Može da se koristi sveža i suva. U svežem obliku dodaje se u jela na kraju kuvanja jer je osetljiva na toplotu i gubi aromatična svojstva. Osušen majoran pak, ima jači miris, pa može da se doda i u toku kuvanja. Poseban ukus daje mesu, salatama, picama, gulašima, supama, i svim drugim jelima koja traže jaču aromu.

Majoran začinska biljka je vrlo lekovita i korisna po zdravlje. Najviše se koristi njen  nadzemni deo, mleven i sušen. U svom sastavu sadrži dragocena eterična ulja, vitamin C, tanine i nezaobilazne gorke materije. Prijatnog je mirisa, poboljšava apetit, a upotrebljava se za smirenje nerava i protiv bolova u želucu. Osim toga poznato je kako se majoran čaj koristi kod astme, katara disajnih organa i svih oblika kašlja i kijavice. On će u veoma kratkom roku smiriti pomenute tegobu.  To svakako nije sve pomoći će kod upale upale nosne i usne šupljine i jezika. Uz ispijanje lekovitog napitka preporučuju se inhalacije i mirišljave kupke od pomenute biljke.