Kako da bolje funkcioniše poljoprivredno gazdinstvo

Ilustracija: zimnica, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: zimnica, foto: Domaćinska kuća

Prelazak na tržišno poslovanje zahteva novi sistem funkcionisanja poljoprivrednih gazdinstava.

Mnogobrojni su problemi koji opterećuju domaću poljoprivredu: deficit znanja, stručnosti, nedostatak iskustva u rešavanju problema, nerazvijene menadžerske sposobnosti i  veština rukovođenja gazdinstvom. Neophodno je napraviti radikalni zaokret u budućem razvoju poljoprivrede. Da bi se ovaj zaokret napravio poljoprivrednim proizvođačima je neophodna profesionalna pomoć u znanju kao i u razvijanju novih veština upravljanja gazdinstvom. Jedan od vidova pomoći jeste i konsalting kao specifična aktivnost pomaganja nosiocu gazdinstva da reše probleme za koje nemaju dovoljno znanja i  stručnosti. Tržišna poljoprivreda zahteva potrebu za pravovremenim informacijama, kao ključnim faktorom poslovnog uspeha I efikasnog bavljenja poljoprivredom. Pa se samim tim javlja i  potreba za konsaltingom u poljoprivredi. Konsalting u Srbiji je tako reći u povoju .

Kako se javlja potreba za savetima za probleme koji se nameću a koje treba rešiti tako se javlja i  neophodnost razvoja i  sve većeg prisustva konsaltig agencija na našem tržištu kako bi proizvođači mogli da traže i dobiju finansijske i druge konsalting usluge. Sve je više agencija koje nude usluge svojim klijentima u jednom paketu.

Veće prisustvo konsaltinga u poljoprivredi zapaženo je sa prvim Javnim pozivima za IPARD fondove Evropske Unije kada se na tržištu javila i veća potreba za njima kroz izradu biznis planova, studija izvodljivosti, opravdanosti investicija.  Razvoj konsaltinga u poljoprivredi će biti i veća kada budu vidljivi prvi pozitivni rezultati uključivanja konsalting usluga u poljoprivredi na tržištu naše zemlje.