Posle berbe potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziolška aktivnost i produkcija mikotoksina. Sušenje zrna do 14 % vlage treba obaviti u roku od 24-48 časova posle berbe. Posle sušenja treba izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno do 2-5 °Cposle sušenja, a pre skladištenja.
S obzirom da u našoj zemlji od ukupne poljoprivredne proizvodnje najveći deo pripada manjim proizvođačima, mogućnosti veštačkog sušenja kukuruza su male. Stoga se kukuruz uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uslovima zrno, koje ne bi smelo sadržavati više od 24 % vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom, ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće. Ovakav način sušenja bezbedan je samo ako je atmosferska vlaga 55 do 75 % , a temperatura 4-15°C.
Prilikom skladištenja treba:
Obezbediti ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja kukuruza i održavati higijenu tokom skladištenja.
Obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg.
Ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije.
Sprečiti mehaničke povrede i povrede od insekata.
Skladišni prostor mora imati nesmetan protok vazduha ili se svakodnevno provetravati.
Održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu.
Redovno pratiti pojavu truleži na klipu i odbaciti bolesne klipove.