Odličan sir i surutka, sa farme Dobrić

Ilustracija: Dobrivoj Dobrić. foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Dobrivoj Dobrić. foto: Svetlana Kovačević

Kozarstvo u Srbiji ima viševekovnu tradiciju, nakratko prekinutu u decenijama posle Drugog svetskog rata. Ipak, počeo je nagli uspon ove grane stočarstva, najpre u Vojvodini, a potom i u centralnoj Srbiji, gde su poslednjih godina nikle velike i moderne kozarske farme.

Poslednjih godina raste tražnja za kozjim proizvodima, samim tim i proizvodnja, ali realnost je da se kod nas ne koristi mnogo kozji sir, jer mi nemamo tu naviku.

Na ,, Jesenjem ukus festu“ , upoznali smo predstavnika porodice   Dobrić iz Bele Reke  kod Šapca. Kako nam je rekao Dobrivoj,  Bela Reka ima oko 350 kuća i oko 1. 000 stanovnika. Porodica Dobrić je jedina porodica u selu koja se bavi kozarstvom. Dobrivojev otac je 35 godina radio u šabačkoj mlekari, pa se i Dobrivoj  tu zaposlio.

Ilustracija: farma koza Dobrić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: farma koza Dobrić, foto: Svetlana Kovačević

Porodica Dobrić pravi kozji sir i kozju surutku. Sve je je sto posto prirodno bez ikakvih aditiva i konzervanasa.

Imaju 70 koza rase Alpina, i mleko prerađuju u svojoj mlekari u okviru poljoprivrednog gazdinstva.

Štalski prosek je 2, 8 litara mleka po kozi, koze su svakog dana  na ispaši, i one same biraju šta će da jedu. Po njegovim rečima, koze nisu zahtevne što se tiče smeštaja. Zato je potrebno izgraditi objekat koji će je zaštiti od sunca, kiše i jakih vetrova, i to je sasvim dovoljno. Materijal mogu da budu ili daske, ili cigla, ili bilo šta drugo što je jeftino. Objekat mora da je bez tavanice, sa dosta svetla, pod najbolje od cigle, pokrivene tankim slojem betona. Obavezna je prostirka od slame i stalna mogućnost pristupa čistoj pijaćoj vodi. Koze su kod Dobrića smeštene u boksovima po šest, i tako je i izmuzište.

Ilustracija: proizvodi porodice Dobrić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: proizvodi porodice Dobrić, foto: Svetlana Kovačević

Kozja surutka je u stvari nusproizvod koji nastaje pri spravljanju kozjeg sira. Blagotvorno deluje na probavni trakt, na disajne organe, preporučuje se u terapeutske svrhe.  U  kozjoj surutki ima 2% suve materije, dok ostatak čini voda.

Kozje mleko se zbog brojnih lekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svetu. Godinama se, osim u ishrani, koristi kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća… Istraživanja su pokazala da se ovo mleko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena.

On  zaključuje da je isplativo i korisno držati koze, jer se brzo razmnožavaju, a njihovo mleko je izuzetno zdravo jer ne sadrži laktozu pa je lako svarljivo i mogu da ga piju čak i bebe, dok je kod lečenja plućnih bolesti nezamenljivo, naročito kozja surutka.

I na kraju Dobrivoje ističe da nikada ne bi menjao selo za grad, u grad ide samo kad mora. Kako on ističe ko ima imanje, treba da ostane na selu, da radi na svojoj zemlji nego da ide u grad da radi za malu platu, i da se bori za egzistenciju. Apeluje da mladi ostaju na selu. Nije lako prodati svoje proizvode, oni još tragaju za tržištem, ali su ipak zadovoljni. Učestvuju na raznim manifestacijama, sajmovima, i plasiraju svoje proizvode.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *