Zašto se nekada vino zamuti

Jedna od bitnih stvari prilikom plasiranja vina u promet jeste da ona budu stabilna. To znači da  vino pre ulaska u bocu treba da bude bistro, ne samo na oko, već tako da usled ekstremnih situacija (nagla promena temperatura i slično) ne dođe do zamućenja, refermentacije i drugih negativnih promena u vinu.

Dakle, ako je vino stabilno i dobro čuvano do otvranja, ne bi smelo da dođe do bilo kakvih promena.

Ako ste otvorili bocu, i ono sto je ostalo stavite da odstoji, i ono se zamuti, najverovatnije da vino nije prošlo proces stabilizacije (finu filtraciju, hladnu stabilizaciju…) pa se usled nedogovarajućih promena zamutilo.

[SSB]

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.09.2024.

Uskoro omiljena turističko-privredna manifestacija Smederevaca

20.08.2024.

U okolini prelepog Palića nalazi se vinarija Zvonko Bogdan

19.08.2024.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava

13.08.2024.

Kada je vreme za berbu stonog grožđa

13.08.2024.

Uskoro manifestacija „Vinarska noć“

12.08.2024.

Održavanje zemljišta u vinogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca