Šta se dešava ako životinje ne piju dovoljno vode

Ilustracija: izložba stoke, foto: G.Đ.
Ilustracija: izložba stoke, foto: G.Đ.

Kad se goveda poje svaki drugi dan, postepeno dolazi do stvaranja navike za manjom tražnjom vode, tako da se smanjuje njena ukupna potrošnja. Međutim, to dovodi do značajnih fizioloških poremećaja. Samim tim smanjuje se bitno mlečnost grla i najzad opada ekonomičnost proizvodnje. Naročito leti je neophodna stalna dostupnost čiste, pijaće vode.

Napajanje iz kofe je potpuno nepreporučljivo, posebno kada se zna da visokomlečna grla leti popiju i preko 150 l. vode. Stres uslovljen nedostatkom vode dovodi do dugotrajnih poremećaja. Životinja smanjuje unos hrane. Pored lučenja mleka, voda se troši izlučevinama, znojenjem. Ono što je takođe bitno se često zaboravi, a to je ispravnost pojilica. Veoma je značajno da prilikom ispaše, na pašnjaku ima dovoljno vode. U vreme vrelih dana neophodno je jedinke i okupati.

Interesantno je da kada se ovcama redukuje količina vode, mnogo brže se izvrši rehidracija organizma, tako da je ova životinjska vrsta nešto otpornija na nedostatak dovoljne količine vode.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *