Evo jednog mladog i uspešnog poljoprivrednika

Ilustracija: Marko Joksimović, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Marko Joksimović, foto: Goran Đaković

Prema zvaničnim podacima, srpski poljoprivrednici i stanovnici sela prosečno su sve stariji, što je zaista poražavajući podatak. Međutim, Šumadija se još uvek izdvaja jer u njoj kud i kamo mladi više ostaju na selu. Bili smo u Orašcu, centru Šumadije Prvog srpskog ustanka i jednom od svakako najlepših sela Srbije. Posetili smo porodicu Joksimović koja se bavi različitim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Oni svoje proizvode plasiraju na pijaci na Novom Beogradu. Najvažnija proizvodnja je povrtarstvo,  koju vodi najmlađi član porodice Marko, inače student završne godine Agronomskog fakulteta u Čačku.

U tri plastenika proizvode paradajz i krastavac. Marko nam kaže da se odlučio za paradajz BRAVO,  koji ima izvanredan kvalitet i oblik ploda. Dok smo sa Markom pričali o planovima za budućnost,  njegova majka i deda ubacivali su u furunu tepsije sa nadošlim testom za hleb. Ova porodica sačuvala je ovu naviku i barem dvaput nedeljno peku hleb u furuni,  jer im se više dopada nego onaj iz trgovine. Kažu da bez problema zadržava svežinu četiri do pet dana. Uz to, kada se izvadi vruć uz domaće  proizvode,  poput  sira i kajmaka i tek ubranog paradajza,  ne treba nam ništa više.

Marko ima dvadeset sedam godina i nedavno je registrovao poljoprivredno gazdinstvo. Planira da se prijavi  na konkurs Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje mladima daje do milion i po dinara za započinjanje posla i unapređenje proizvodnje. Mladi Joksimović planira da za ovaj novac uradi arterski bunar,  jer im je voda ograničavajući faktor za proširenje proizvodnje.

„Potrebne su nam velike količine vode, za ova tri plastenika,  imamo dovoljno ali za proširenje nam treba mnogo više vode. Sada prikupljam dokumentaciju i tražim ponude za izvođenje radova,  jer sam pročitao na sajtu www.agropress.org.rs najavu ministra Nedimovića,  da će konkurs biti u septembru. Meni kao mladom poljoprivredniku koji će da živi na selu ovo zaista puno znači“ kaže Marko Joksimović.

Pored stočarstva, povrtarstva i ratarstva, Joksimovići se bave i voćarstvom,  tako da su već pripremili kominu od kajsije koje nam je pokazao Markov deda, pohvalivši se da je kajsija ove godine dobro rodila i da očekuje rakiju odličnog kvaliteta. Pre nego što su smestili kominu u burad,  povadili su koštice i očekuju da će ove godine proizvesti barem 200 litara kajsijevače.

Ilustracija: Plastenik porodice Joksimović, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Plastenik porodice Joksimović, foto: Goran Đaković

Što se tiče plasmana proizvoda nemaju problema. Oni imaju tezgu u bloku 45 na Novom Beogradu,  na kojoj plasiraju svoje proizvode ali i proizvode svojih komšija: „Prošle godine u susednom selu  Stojnik započeli su veliku proizvodnju jagoda koje su zaista veoma kvalitetne,  a imajući u vidu manju površinu plasiramo i njihove jagode sa naše tezge tako da kupac kada dođe kod nas ima veliki asortiman robe i može da bude siguran da je ona vrhunskog kvaliteta i bezbedna,  pošto znaju od koga kupuju jer se mi ovim poslom bavimo decenijama“ kaže Joksimović.

Markov otac takođe je velika podrška u radu i nakon završene smene u firmi priključuje se sinu i ostatku porodice,  a vikend je rezervisan za prodaju onoga što se proizvelo:“ Nije kajsija samo za proizvodnju rakije već smo proizveli nekoliko stotina flaša soka i tegli džema od kajsije koji se najviše traži“.