Koje su sorte šljive najbolje za sušenje

Toplički Okrug je prepoznatljiv po proizvodnji voća, gde prvo mesto po rasprostanjenosti gajenja svakako zauzima oblačinska višnja, tek nešto manje površine zauzimaju zasadi pod šljivom. Iako još uvek veći deo proizvedene šljive odlazi na tržište kao primarni proizvod, poslednjih godina sve više maha uzima i prerada šljiva,  sušenjem. Na taj način proizvođači imaju sigurniji i bolji plasman svojih proizvoda, kao i povoljniju cenu.

Jedan od najstarijih načina konzervisanja voća svakako je sušenje. Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u „običnim“ uslovima pakovanja i skladištenja.

Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha. Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom. Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni. Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.

Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata, dobro osušena, zdrava slatka lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom. Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje. Sorte koje su preporučljive za proizvodnju za ovu namenu su : Požegača, Stenlej, Valjevka, Čačanska rodna…

Preporuka svim proizvođačima koji se bave proizvodnjom i sušenjem šljiva je da obzirom na kratak period obavljanja ovog načina prerade pokušaju da svoje zasade podižu tako što će kombinovati sorte različitog vremena zrenja, kao i da sirovine za sušenje, ukoliko ih nabavljaju i od drugih proizvođača, uzimaju sa različitih lokacija

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Zaštita šljive od monilioze

29.01.2024.

Srpska suva šljiva iz zadruge „Suva šljiva Živković“

18.09.2023.

Kako rađa šljiva kod Stijovića u Velereču

19.06.2023.

Šljivin smotavac

07.06.2023.

Proizvodnja šljiva ponovo u ekspanziji

08.12.2022.

Đubrenje šljive

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca