Koje je rešenje za organsku proizvodnju

Ilustracija: organski proizvodi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: organski proizvodi, foto: Svetlana Kovačević

Organska proizvodnja je u ekspanziji u svetu i kod nas, a jedan od značajnijih problema sa kojima se suočavaju proizvođači je nemogućnost nabavke kvalitetnog, sertifikovanog semena. Nauka može da pronađe rešenje ovog problema, a upravo je u toku međunarodni istraživački projekat koji se bavi unapređenjem semenarstva u organskoj proizvodnji.

Reč je o projektu pod nazivom Ecobreed koji se realizuje se u okviru EU programa Horizon 2020. U realizaciji ovog projekta učestvuje 25 instituta, univerziteta, udruženja i kompanija iz čitavog sveta, a jedan od njih je i novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Novosadski institut danas je bio domaćin okruglog stola na temu doprinosa nauke razvoju organske poljoprivrede koji je realizovan s ciljem upoznavanja javnosti s projektom.

– Zadatak projekta Ecobreed je da se iznađu genotipovi biljaka koji će biti pogodni za proizvodnju u organskoj poljoprivredi. Pre svega se misli na one koji su tolerantni prema ekstremnim uslovima uzgoja i koji podnose ekstenzivniji način proizvodnje. Biljne vrste koje su obuhvaćene projektom su soja, pšenica, heljda i krompir, a Institut je koordinator projekta za rad na soji, istakla je direktor Instituta dr Svetlana Balešević Tubić.

Osim Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u realizaciju projekta u našoj zemlji uključena je i kompanija Global seed kao najveći srpski organski proizvođač. Institut će raditi ispitivanja kvaliteta semena, a na poljima kompanije Global seed utvrdiće se najbolji agrotehnički postupci za porizvodnju organskih useva. U planu je i uvođenje pokrovnih useva u proizvodnju u cilju povećanja plodnosti parcela koje se koriste za organsku proizvodnju.

Na skupu u Insitutu za ratarstvo i povrtarstvo, između ostalih, prisustvovali su i prof.dr Andrej Simončič, direktor Poljoprivrednog instituta u Ljubljani u Sloveniji koji je i nosilac projekta, kao i prof.dr Vladimir Meglič sa istog Instituta, kooordinator projekta Ecobreed.Skup su svojim prisustvom uveličali i ambasador Slovenije u Srbiji, Njegova ekselencija Iztok Jarc, kao i prof.dr Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je ujedno nacionalni koordinator za projekte iz programa Horizon 2020.

Ukupna vrednost projekta Ecobreed je 6,3 miliona evra.