Najlepša domaća hrana na sajmu u Beogradu

Ilustracija: Sa konferencije: Foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa konferencije: Foto: Svetlana Kovačević

 

Međunarodni etno sajam hrane i pića, regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu i pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, biće održan od 23. do 26. novembra, na Beogradskom sajmu. 

Regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.

Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je na konferenciji za novinare da dugogodišnje trajanje tog Sajma pokazuje koliko je napredovao i porastao.

Ilustracija: Keka Ratluk, foto: Svetlana Kovačević

Mladenović je istakao da je Međunarodni sajam etno hrane i pića izrastao u prepoznatljiv sajam, po kojem i ovo doba godine postaje prepoznatljivo.

– Veliku ulogu ima Sekeretarijat za privredu koji je ukazao na važnost i značaj prisustva Grada, naših opština i dobavljača sa naše teritorije na velikom skupu – rekao je Mladenović i dodao da je od značaja i to što je Beograd domaćin i može da bude podsticaj za druge regione i gradove da se predstave na sajmu.

On je istakao da svake godine sajam ima sve više prijavljenih učesnika i štandova.

– Grad je dao veliki doprinos jer svake godine povećava subvencije za poljoprivredne proizvođače. Tako je 2013. godine budžetom za podsticaje za poljoprivredne proizvođače bilo opredeljeno 20 miliona dinara, a danas je za iste svrhe izdvojeno 200 miliona dinara, dok će za 2020. godinu biti dato 240 miliona dinara – rekao je Veličković.