Nedimović: Koliko je važan IPARD

Ministar Nedimović, fotografija: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Ministar Nedimović, fotografija: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je ove nedelje raspisan javni poziv za meru tri IPARD II programa Evropske unije za unapređenje prerađivačkih kapaciteta, i da je ovo do sada najveći javni poziv, jer je za njega izdvojeno 46 miliona evra.

Ministar je na šestom zasedanju IPARD II Odbora za praćenje, rekao da su u procesu akreditacije Mera VII i IX, i da se očekuje da će uskoro poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju biti i sredstva iz evropskih fondova i za razvoj seoskog turizma.

„Razgovarali smo sa ljudima iz Evropske komisije o tome kako da se spremimo za ruralnu infrastrukturu za sprovođenje mere namenjene razvoju seoske infrastrukture, to će nam u Ipardu tri biti na raspolaganju, to je za puteve po selima, za vodosnabdevanje, za sve ono što je neophodno da jedno selo živi“, kazao je ministar.

On je rekao i da je na poziv za traktore, koji je zaključen pre četiri dana, pristiglo oko 450 aplikacija, da ukupno ima zahteva za 15 miliona evra sredstava, a da je na raspolaganju oko 10 miliona evra.

„To znači da je velika motivisanost ljudi i da je velik broj zahteva, ali svakako tek treba svi da budu pregledani, pa ćemo uskoro tačno znati ko je ispunio tehničke uslove iz aplikacije, ali ono što je sigurno, u punom kapacitetu ćemo iskoristiti novac namenjen za traktore“, naveo je Nedimović.

Kad je reč o IPARD-u III, ministar kaže da su važne nove mere koje se odnose na ruralnu infrastrukturu i na podsticaje za mlade poljoprivrednike.

IPARD II, program donacija za period od 2014. do 2020. godine, realizuje se preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja, a ukupan budžet za meru III je 82.946.667 eura