Šta je bitno za gajenje povrća u plastenicima

Ilustracija: povrće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: povrće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević

Za uspešno gajenje povrća u plasteniku veoma je  značajan je kvalitet zemljišta. Za male plastenike se svake 3 do 4 godine može uraditi zamena zemljišta u sloju 20-25 centimetara.

Drugi način je zamena plitkog, površinskog sloja 10-15 cm. Ukoliko je uklonjen samo površinski, plitki sloj tada se dodaje nova zemlja, organska đubriva, kompost, suvo lišće koji će obogatiti zemljište u plasteniku i poboljšati njegove karakteristike. Sa  obradom zemljišta novi površinski sloj će se izmešati sa dubljim slojevima zemljišta. Taj postupak se obnavlja svake dve  godine da bi imao efekat na stanje zemljišta u plasteniku.

Da bi smo dobili što zdravije i kvalitetnije zemljište obogaćeno organskom materijom u plasteniku možemo posejati zelene siderate. To su biljke koje će razviti zelenu masu i nakon njihovog zaoravanja dobićemo dodatna hraniva za zemljište. Osim toga svaka siderativna biljna vrsta koju posejemo ispoljiće odrežene efekte. Raž će potisnuti većinu korova i dobićemo čistu površinu. Koren raži za sobom ostavlja rastresito zemljište. Mahunarke će obogatiti zemljište azotom. Slačica će zemljište obogatiti azotom i fosforom. U zavisnosti od efekta koji ţelimo da postignemo odabraćemo i određenu biljnu vrstu ili smesu više vrsta za setvu siderata.