Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO

Ilustracija: Zorana Mihajlović, foto: Naled
Ilustracija: Zorana Mihajlović, foto: Naled

Država će do marta 2020. zvanično predložiti UNESCO-u da tri ćilima iz Srbije – pirotski, staparski i sjeničko-pešterski – uvrsti na listu svetske kulturne baštine. Inicijativu su pokrenuli potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović i NALED,  a podržao je i  ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. Potpredsednica   Mihajlović   je   rekla   da   je   počektom   decembra   upućena   inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite ova tri ćilima.

– Ćilimi su upisani u nacionalni registar, a potrudićemo se da već od marta predamo inicijativu za upis na listu UNESCO, rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije, gde je danaspredstavljena nova postavka rukotvorina u „Srpskom salonu“, koji je opremljen u saradnjiKorodinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a.Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je u septembru 2019, uzpodršku pokrajinskog premijera Igora Mirovića otvoren i “Vojvođanski salon”.

 

Ilustracija: Sa skupa, foto: Naled
Ilustracija: Sa skupa, foto: Naled

–   Potpredsednica   Mihajlović   i   pokrajinski   premijer   Mirović   u   susretima   sa   stranim zvaničnicima poklanjaju tradicionalne rukotvorine i tako stvaraju izvor prihoda za brojne žene iz unutrašnjosti. Na ovaj način je do stranih zvaničnika stiglo više od 100 naših azbuka u zlatovezu, tkanica, tradicionalnih peškira. To želimo da omasovimo u 2020,  presvega u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova”, rekla je Jovanović. Rukotvorine su napravile žene iz svih krajeva Srbije koje su deo inicijative „1.000 žena“. Dosada je zaposleno njih 698, a izradile su, između ostalog, „kraljevski pojas“ za kineskogpredsednika   Si   Ðinpinga   i   pirotske   ćilime   koji   su   poklonjeni   predsednicima   Rusije   i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, Ministar   kulture   Vladan   Vukosavljević   rekao   je   da   je  Srbija   u   poslednjih   10   godinanapravila velike  korake  po pitanju očuvanja  materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.  On  je naveo   da je  u   decembru potpisano   zajedničko   uputstvo   ministarstava kulture i građevinarstva kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planovauz očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, a raspisan je i konkurs „Gradovi u fokusu“namenjen revitalizaciji infrastrukture u oblasti kulture. Na konferenciji je najavljeno i da će se raditi na tome da se nacrt zakona o zanatstvu štopre nađe u javnoj raspravi, što će biti inicijativa najmanje dva ministarstva. NALED je inicirao   i   uvođenje   “čuvara   tradicije”  u   lokalnim   samoupravama,   osoba   koje   će   biti zadužene za brigu o aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa na lokalu, na čemu će se raditi u 2020. godini.

Povezano

Iz ove kategorije