U eri trenda da sve inovativne stvari dolaze sa zapada, na našem tržištu pojavio se potpuno novi tip desertnog sira, koji nema nikakve veze sa inostranim ukusima, kao ni sa tradicionalnim sirevima i kačkavaljima.
Radi se o Pečenom siru sa slaninom ili pršutom, koji proizvodi jedno malo Gazdinstvo u Župi. O ovom siru za portal Domaćinska kuća, govori Milan Miletić, magistar prehrambene tehnologije, koji je i osmislio kompletnu ideju za proizvodnju ovog sira.
„Ideju za ovaj sir nisam osmislio ja, već moja mama, Živadinka, šnajderka.
Inače davnih 90-ih godina u vreme dok sam bio student u Studentskom Gradu u Beogradu, mama je pravila sir i slala ga tada za Beograd. Veliki broj ljudi je u to vreme probalo i jelo ovaj sir i to sa oduševljenjem.
Studije su se završile i svako je otišao svojim poslom, a ja sam kao inženjer koji je često putovao u inostranstvo, sve nove ukuse sireva na tim putovanjima probao i upoređivao sa majčinim sirom. Stekao sam utisak da ni jedan od njih, nije bio tako primamljiv kao ovaj. I na nagovor svog dobrog prijatelja Ivice i njegovu opasku, „dobro kada ćemo moći da Žikijev sir kupimo u marketu“, odlučio da stopiram sve druge poslove i jednu godinu posvetim se ovom siru i saznam da li on zaista vredi.
Proizvodnja ovog desertnog sira se odvija u sklopu našeg Gazdinstva, isključivo ručno, tamo gde je i izvor kvalitetnog mleka. Mleko je veoma važno, jer nam je za proizvodnju sira, potrebno 10 litara svezeg mleka i minimalno 11 nedelja za proizvodnju 1 kilograma gotovog sira. Proizvodimo Pečeni sir sa domaćom slaninicom, slaninicom Mangulice i goveđom pršutom, koji je pečen na puteru i koji poseduje HALAL i KOSER standarde.
Župa je nadaleko poznata kao mesto gde se prave odlična vina, a sir koji mi proizvodimo, odlično ide uz sve vrste vina. Svejedno je da li su to bela, roze, crvena ili šampanizirana. Vinska publika nam je idealna publika za njega, jer sir ima diskretnu nežnu aromu, odlično pregrađuje ukuse kada se zaredom proba više vina. Možemo reći da naš Pečeni sir, često kupuju brojne vinarije. Količina sira koji dnevno proizvodimo je mala, limitirana i isključivo proizvedena ručno. Cilj nam je da našeg sira nema u slobodnoj prodaji u supermarketima, već da se pomučite da do njega dođete i da nas otkrijete.
Znamo da to danas nije moderan trend razvoja firmi, koje imaju brojne reklame i žele veliki udeo u tržištu. Ne, ovo je potpuno drugačija priča, potpuno limitirana i razlog zašto kupci se oduševe kada im paket stigne od nas.
Cene naših sireva su znatno niže od uvoznih sireva, a po kvalitetu rame uz rame sa njima. Veliki broj ljudi koji putuju van zemlje, ponesu ga kao poklon domaćinima, kao reprezentativan, Prvi Srpski sir i mi smo izuzetno ponosni na to.
Pečeni sir: http://tehnolog.rs
e-mail: office@tehnolog.rs
You tube – peceni sir sa slaninom
- peceni sir sa slaninom
peceni sir sa slaninom
tel: +381 64/ 82-36-034