Otvorena najmodernija tržnica

Ilustracija: Voće, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Voće, foto: Svetlana Kovačević

Novoizgrađena Palilulska pijaca u Ulici Ilije Garašanina 66 u Beogradu  je svečano otvorena. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da ona predstavlja najmoderniju tržnicu u ovom delu Evrope.Prema Vesićevim rečima Palilulska pijaca označava novi koncept izgleda gradskih pijaca.

„Da bi pijace mogle da izdrže konkurenciju supermarketa, one ne mogu da budu samo mesto gde se kupuje voće i povrće, već treba da ponude i druge pogodnosti. Tako su to mesta gde se može popiti kafa, kupiti suvenir i druga vrsta robe a da pritom ostanu ono što su oduvek i bila, mesta okupljanja svih građana. Ovaj izgled pijace predstavlja pobedničko rešenje konkursa koji je Grad Beograd raspisao pre četiri godine i tri arhitekte su za primer uzele pijacu Rambli u Barseloni, koja je jedna od najvećih u Evropi“, rekao je Vesić, naglasivši na otvaranju da je ova pijaca potpuno promenila ovaj deo grada.Govoreći o investicijama u ovu pijacu, Vesić je podsetio da je ona koštala 1,5 milijardi dinara.

„Ona se prostire na 12.689 kvadrata, ima dva nivoa parkinga sa 80 mesta, 50 tezgi za voće i povrće, 36 rashladnih vitrina, 72 modularna lokala i veliki superemarket. Čeka nas i rekonstrukcija Kalenićeve pijace. Ona neće biti potpuno zatvorena poput ove, ali će biti pokrivena. Potom slede rekonstrukcije Bajlonijeve, Senjačke i Vidikovačke pijace koje će biti rekonstruisane po sličnom modelu“, kazao je zamenik gradonačelnika, a prenosi Beoinfo. Vesić je podsetio da se ovaj deo Palilule umnogome promenio tokom proteklih pet godina.

– Rekonstruisane su ulice Ruzveltova, Kraljice Marije i 27. marta, dovršava se nova fasada na Tašmajdanu, obnovljeni su i Pionir, Peta gimnazija, stadion Tašmajdan, Mali Tašmajdan, a trenutno se radi i na budućem platou Raše Popova. Na ovom primeru može se videti koliko se grad promenio u poslednjih pet godina. Pre dve godine, Palilulska pijaca izgledala je veoma loše, a danas su zakupci i građani mnogo zadovoljniji. Grad zaslužuje da se menja i prilagođava evropskoj infrastrukturi, baš kao što i naši sugrađani zaslužuju da žive po evropskim standardima – kazao je Vesić, zahvalivši svima koji su učestvovali u ovom projektu.Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić izrazio je zadovoljstvo novim izgledom Palilulske pijace.

„Mi ulepšavamo Beograd i želimo da Palilula izgleda lepše. Ovaj događaj smatram krunom mandata, jer smo postigli da od jednog rugla, kakvo je bilo nekada, ova pijaca danas bude jedna od najlepših u Evropi. Danas se ovde može uživati i videti koliko se naš grad menja nabolje“, rekao je Jovičić.

Nakon svečanog otvaranja, na prostoru Palilulske pijace održan je raznovrstan zabavni program, organizovane su aktivnosti za decu – druženje sa lutkama iz Pozorišta „Pinokio”, druženje sa Deda Mrazom i slikanje sa njim, kreativni kutak – radionica za decu u organizaciji „Čigri”, kao i promocija starih umetničkih zanata udruženja „Naše ruke”, dok su mališani hora „Čarolija” uz muzičke numere delili paketiće „Gradskih pijaca”.

Povezano

Iz ove kategorije