Prva oplodnja junica

Momenat prve oplodnje junica je veoma važan sa stanovišta ulaska grla u priplod ali i proizvodnog veka i životne proizvodnje grla. Junice simentalske rase polnu zrelost ( fiziološku ) često dostižu i sa 8 – 9 meseci i sa telesnom masom ispod 300 kg. To ne znači da su u tom uzrastu i spremne za oplodnju. Pored fiziološke zrelosti junice moraju da dostignu i odgovarajuću telesnu razvijenost da bi nesmetano prošle kroz period steonosti, imale normalan porođaj i dale očekivanu proizvodnju mleka. U praksi je to uglavnom momenat kada junice imaju 15 meseci starosti, telesnu masu ne ispod 400 kg i telesnu razvijenost na nivou od oko minimum 60 % u odnosu na razvijenost odraslih grla u toj rasi.
Ranijom oplodnjom stvaraju se preduslovi za usporeni porast grla, teži porođaj, duži servis period, manju proizvodnju mleka kao u prvoj tako i u kasnijim laktacijama. Ni druga krajnost, suvišno čekanje sa prvom oplodnjom, nije poželjno jer se grla kasno uvode u priplod što utiče na ekonomiku proizvodnje ( produžuje se generacijski interval ).

Takođe se postavlja i pitanje da li grla kasnijom proizvodnjom mogu da nadoknade ono što je u startu izgubljeno čekanjem na prvu oplodnju uz eventualno još neki duži servis period. U praksi se može desiti da neki proizvođači u želji da grla što pre porastu, ista hrane obrocima koji su iznad njihovih potreba. Posledica je uglavnom tovna kondicija grla koja treba da služe za priplod i normalno opet nepoželjne posledice poput zaostajanja posteljice, teškog porođaja, manje mlečnosti itd. Radi lakšeg telenja junica za prvu oplodnju treba koristiti seme bikova koji su testirani i daju sitniju telad.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.01.2022.

Ishrana junica

09.11.2021.

Optimalno vreme za prvo osemenjavanje junica simentalske rase

25.08.2021.

GAJENJE JUNICA – UZRAST PRI PRVOM TELJENJU

04.02.2021.

Optimalno vreme za prvo osemenjavanje junica simentalske rase

13.01.2021.

Šta je uslov za dobre junice

09.09.2020.

ISHRANA VISOKOPRODUKTIVNIH KRAVA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca