Branislav Nedimović: Spektar mera za podsticaj

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas u Skupštini da se prošle godine 5.500 mladih poljoprivrednika prijavilo za subvencije i da je sada mnogo više njih spremno da ostane u Srbiji i bavi se voćarstvom, povrtarstvom i zemljoradnjom. On je podsetio da je Vlada Srbije 2017. godine odlučila da primeni mere podrške početnicima u poljoprivredi koji iamju do 40 godina.

„Te godine pomoć je iznosila 10.000 evra, odnosno 1,2 miliona dinara i tada se na konkurs prijavilo samo 780 mladih. Od toga je 776 ostvarilo pravo na podsticaj. Oni su isplaćeni i na osnovu kontrola koje smo sproveli veliki broj je je ostvario svoj biznis plan“, rekao je Nedimović i dodao da je druga ponuda bila godinu kasnije i da je tada bilo 1.300 aplikacija, a novac je dobilo 1.160. Tada su mladi poljoprivrednici dobili po 12.000 evra.

Ministar kaže i da će uvek biti onih koji će pokušati da zloupotrebe subvencije, ali je dodao i da postoje stroge mere kontrole. Osim toga, dodaje, Ministarstvo poljoprivrede ima još čitav spektar mera za podsticaj, ali tu nije kraj i u budućnosti bi moglo da dođe do izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu, a jedna od njih bila bi da ženama koje su članovi poljoprivrednih gazdinstava budu data veća prava kako bi ostale na selu. „Ako nema njih nema ni zasnivanja porodica, a ni razvoja“, poručio je ministar i dodao da bi se druga mera odnosila na zemlju u parlogu, odnosno na zemljšite koje se ne obrađuje.

Trebalo bi takvo zemljište, kaže ministar, ponuditi pod povoljnim uslovima na duži vremenski period i uz povoljne cene. Iseljavanje iz ruralnih područja prisutno je i u svetu, primetio je Nedimović, te dodao da su nam na raspolaganju i neki drugi „alati“ kako bismo ljude zadržali na selu, poput IPARD 3 fondova. „Mi smo u predlozima Evropske komisije za ovaj budući program predložili posebnu mera podrške, za koju je bi EU davala 75 odsto novca, za mlade poljoprivredne proizvođače, a Srbija 25 odsto“, rekao je Nedimović. Inače, ugovor o kreditnoj podršci Svetske banke za poboljšanje konkurentnosti srpske poljoprivrede biće sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, a odnosi se pretežno na podršku sektorima voćarstva, povrtarstva, kao i startap projekte za početnike u proizvodnji. Paket, odnosno kreditna podška Svetske banke iznosi oko 50 miliona dolara, rekao je ministar.

Povezano

Iz ove kategorije