Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Svetlana Kovačević

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva „Agro Belgrade 2020“, na kome se predstavlja više od 500 učesnika.  Za poljoprivredu je u okviru programa „Srbija 2025“ namenjeno 300 milona evra, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da u narednom periodu sledi projekat komasacije (ukrupnjavanja) zemljišta i elektrifikacije njiva. Ministar je rekao da će dosta novca otići za rešavanje, kako je kazao, „te bolne teme“ (komasacije).

Nedimović je dodao da je neohodno da se u svim delovima Srbije uradi elektrifikacija polja i da se pilot projekat koji je sproveden u Žitorađi, Trsteniku, Leskovcu sprovede u celoj Srbiji. Ministar je nakon otvaranja sajma Agro Belgrade 2020 kazao da su njive u Srbiji dosta usitnjene i da ce morati da se ukrupnjavaju. On je naveo i da se se pregovara sa Kinom o formiranju jednog „haba“ odakle bi srpska roba i roba iz regiona distribuirala po Kini i podsetio da za sada u Kinu izvozimo goveđe i jagnjeće meso i vino. Ministar je dodao i da je završeno 14 projekata za navodnjavanje i da se priprema još deset koji ce se finansirati iz Fonda Abu Dabi, odnosno da su oni odobreni i da se čeka odobrenje za još četiri. Nedimović je rekao da je prošla godina bila dobra što se tiče proizvodnje i izvoza jabuka. „Izvezli smo osam odsto više jabuka nego 2018, godine, a imali smo dobru cenu malina i perspektive su dobre i za 2020 godinu“, naveo je ministar i dodao će Budimka krajem marta ili početkom aprila početi da proizvodi.

Ilustracija; Sa sajma poljoprivrede Agro Belgrade, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija; Sa sajma poljoprivrede Agro Belgrade, foto: Svetlana Kovačević

U sledeće tri nedelje biće raspisana četiri javna poziva za subvencije u oblasti voćarstva, povrtarstva i poljomehanizacije, najavio je Milinko Veličković, sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, na otvaranju Agro Belgrade 2020, prvog međunarodnog sajma voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji.

– Na traktore do 60 kw davaćemo subvencije od 60% sa PDV-om, to znači da će poljoprivrednik davati samo 20% – izjavio je Veličković.

Vladimir Živanović, direktor sajma Agro Belgrade, istakao je da taj sajam ima za cilj da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja iskustva i poslovnih prilika za region Zapadnog Balakana i Jugoistočne Evrope.

Živanović je za eKapiju naveo da su organizatori za veće proizvođače organizovali b2b sastanke i da ima ima dosta zainteresovanih kupaca i trgovaca svežim i zamrznutim voćem i povrćem iz Engleske, Turske, Nemačke i Rusije.

Ilustracija: Štand Zadružnog saveza Srbije, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Štand Zadružnog saveza Srbije, foto: Svetlana Kovačević

– Kada je reč o manjim proizvođačima koji nisu u mogućnosti sami da plasiraju svoju robu, ovaj sajam je odlična prilika za kontakte u smislu udruživanja. Na sajmu je prisutan i Zadružni savez Srbije. Naš savet je da proizvođači prate subvencije, a na štandu Uprave za agrarna plaćanja mogu pronaći sve potrebne informacije o refundiranju dela troškova – istakao je Živanović.

Ilustracija: Štand Uprave za Agrarna plaćanja, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Štand Uprave za Agrarna plaćanja, foto: Svetlana Kovačević

Agro Belgrade 2020 trajaće do 1. februara. Manifestacija se održava na Beogradskom sajmu, svakog dana od 10 do 17 časova.

Tokom tri dana sajma biće održano 12 konferencija, a neke od tema o kojima će biti reči su: Izvozne perspektive – Položaj Srbije na svetskom tržištu, Finansiranje i razvoj poljoprivrede, Inspekcije – Bezbednost hrane i izvozne procedure, Perspektive organske proizvodnje, Sistemi udruživanja u cilju izvoza, Razvoj kadrova u poljoprivredi, Autohtone sorte grožđa, Bobičasto voće – Izvozne perspektive, Napredna agri-proizvodnja i tehnologija, Agrotehnologije, Zaštita bilja, Prehrana bilja i konferencija o zadrugarstvu.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca