Novac za preduzetnike

Ilustracija: Kartica, foto: pixabay, autor: Michal Jarmoluk
Ilustracija: Kartica, foto: pixabay, autor: Michal Jarmoluk

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je dva javna poziva za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i za početnike u poslovanju u vrednosti od milijardu dinara.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini Ministarstvo je opredelilo 850 miliona dinara kao bespovratna sredstva, a reč je o kombinaciji granta koji čini do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, a program je kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, odnosno do 40 odsto ukupne investicije za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava, dok će se preostali iznos finansirati iz kredita Fonda.

Kada je o programu za početnike reč, iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog programa obuhvataju:

– tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara;

– kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina);

– operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

Prednost će, kako se navodi u tekstu konkursa, imati zahtevi privrednih subjekata čiji su osnivači prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu Standardizovanog seta usluga za MSPP, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Inače, Ministarstvo privrede je u budžetu za 2020. godinu obezbedilo još dve milijarde dinara za nabavku opreme u malim i srednjim preduzećima. U okviru ovog programa, javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kompanije objavljen je prošle nedelje.

Po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora, Ministarstvo će raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

Program koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto neto vrednosti opreme, 70 odsto te vrednosti finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Povezano

Iz ove kategorije