Još jedna rekordna godina za globalnu organsku poljoprivrednu proizvodnju

Ilustracija: serbia organica
Ilustracija: serbia organica

Još jedna rekordna godina za organsku poljoprivredu širom sveta, prema  najnovijim  podacima za 2018. godinu publikovanim  u 21. izdanju studije o organskoj poljoprivredi „The World of Organic Agriculture 2020“  koja je predstavljena 12.02.2020. godine na sajmu BIOFAH, u Nirnbergu, Nemačka, od strane FIBL (Istraživački Institut za organsku poljoprivredu) i IFOAM (Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede).

Podaci iz 186 država najnovijeg izdanja pomenute studije, pokazuje nastavak pozitivnog trenda u proteklih nekoliko godina.

Zemljište pod organskom poljoprivredom na globalanom nivou je za jednu godinu poraslo za 2 miliona hektara dostigavši  71,5 miliona hektara.

Broj organskih proizvođača dostigao skoro 2,8 miliona.

U prethodnoj deceniji porast broja proizvođača je 55 %.

Globalno organsko tržište nastavlja da raste

Kompanija za istraživanje tržišta Ecovia Intelligence procenjuje da je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za skoro 10 milijardi evra, dostigavši vrednost od 97 milijardi evra.

Tržišta država koje su imaju najveće vrednosti su takođe nastavila trend rasta:

Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 40,6 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (10,9 milijardi evra), Francuska (9,1 milijardi evra) . Francusko tržište je za jednu godinu poraslo za 15%.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca