Po čemu je poznata vinarija Simić

Na sajmu turizma i vina sreli smo Miodraga Simića, iz sela Drenča, kod Aleksandrovca. Već četiri godine učestvuje na ovom sajmu, a njegova vina su poznata širom sveta.

Aleksandrovačka župa jedno je od najstarijih vinogorja na Balkanu, sa klimom koju odlikuje izuzetno veliki broj sunčanih dana u toku godine. Oni jesu glavna, ali ne i jedina blagodet za ukusno grožđe, odnosno specifično vrhunsko vino. Župa je podneblje koje je još od davnina proučavano u svetu. Kraj ima specifičnu klimu i zemlju bogatu mineralima koje biljke crpe i kroz grožđe prenose u veoma posebna vina, specifičnog mirisa i ukusa.

Porodica Simić,  poseduje  spopstveni vinograd na 4 ha, od toga je na 1 ha tamjanika, 1 ha kaberne, i na  2 ha šardone. Na 70 ari zasadili su i staru sortu  ,, jagoda“. Ova sorta je izumrla u Župi, tako da po rečima našeg sagovornika hoće da joj vrati stari sjaj.  Jagoda je stara stona autohtona sorta. Plodovi su krupni. Konzumiranjem plodova ove sorte imate osećaj kao da ste pomešali grožđe i jagode. Veoma lep i nezaboravan ukus,  dozreva polovinom avgusta.

Vinarija  „SIMIĆ’ poznata je po tome što proizvodi voćna vina, koja su uspela da preko čula ukusa osvoje srca potrošača, zbog čega su veoma tražena na tržištu. Više od 50 odsto vina i rakije izvoze u Švajcarsku i Bugarsku, a u Srbiji prodaju  u Beogradu, Novom Sadu i u Nišu.  Kada je izvoz u pitanju Miodrag ističe da je to najsigurnije za sada jer je avansno plaćanje, ne čekaju se pare, a cene su iste kao i  kod nas. U Švajcarskoj izvoze jednoj srpskoj kompaniji, i srpsko –  švajcarskoj. Izvoze kupinu i malinu od voćnih vina,  i izvoze šljivovicu koja je stara 12 godina. Problema  što se tiče prodaje kod nas kao kaže Miodrag ima dosta, jer čeka plaćanje, a dešava se da to traje dugo.

Ilustracija: Vina i rakije porodice Simić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Vina i rakije porodice Simić, foto: Svetlana Kovačević

Porodica SIMIĆ je godinama uzgajala kupine i maline na sopstvenom gazdinstvu u DRENČI, kod ALEKSANDROVCA po čemu je bila poznata, Kao razlog zbog čega su se opredelili za proizvodnju jagodičastog voća, SIMIĆ navodi njihovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Naime to voće sadrži vitamin C, bioflavoin, čitav rudnik minerala, celulozna vlakna i veliki broj prirodnih materija, koje se uspešno bore sa „slobodnim radikalima“, nastalim kao posledica stresa i hrane pune aditiva, a čija pojava je uzrok mnogih bolesti.

Vremenom porodično gazdinstvo je deo proizvodnje voća počelo da odvaja za spravljanje kupinovog vina sa dodatkom meda, po jedinstvenoj porodičnoj recepturi. U početku je vino bilo namenjeno za kućnu upotrebu i kao poklon za prijatelje. Kako se dobar glas daleko čuje, za vino se saznalo i počela je prodaja, prvo manjih količina, koje su se povećavale sa rastom potražnje.

Paleta proizvoda obuhvata VINA od kupine, maline, jagode, višnje i borovnice, sva vina su dar prirode obogaćena medom, to ih čini jedinstvenim u svetu. Potvrda kvaliteta stigla je u vidu brojnih priznanja sa sajmova u zemlji, dobili smo i prvu Srebnu medalju u maju ove godine za kupinovo vino, a voćna vina su nagrađena i Srebrnom plaketom na Sajmu inovacija, ističe naš sagovornik.

 

Telefon: 066 675 12 13    062 554 358

Miodrag Simić

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.08.2023.

Dodeljeni ugovori za investicije u opremu za proizvodnju vina i rakije

08.05.2023.

Vinarija Ivanović: Kako je sve počelo

08.05.2023.

Vinska kuća Rakićević: Domaći dragulj po imenu Blagoslov

03.05.2023.

Ćosići se vinu odnose kao prema gospodaru

30.04.2023.

Održan Sajam vina u Župi – postojbini Tamnjanike i Prokupca

28.04.2023.

Sajam vina u Aleksandrovcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca