Od čega zavisi prinos luka

Ilustracija: Beli luk, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Beli luk, foto: Goran Đaković

Sadnja belog luka obavlja se u jesen ili rano proleće. Pre sadnje čenovi se odvajaju od glavice, a oni krupniji koriste za sadnju. Mali se čen okrene korenom nadole, malo pritisne u zemlju i nagrne se. Pre sadnje birati zdrave i neoštećene krupnije lukovice pravilnog oblika. Ako je to moguće najbolje je upotrebiti spoljne čenove. Sve do sadnje lukovice se čuvaju u provetrenom skladištu na temperaturi potrebnoj za sadnju. Čenovi se odvajaju neposredno pred sadnju, klasiraju prema veličini i tretiraju odgovarajućim fungicidom. Iako i čenovi od oko 1 beli lukgr težine mogu dati biljku, bolje je saditi krupnije čenove od 4-6 grama, jer se od krupnijih čenova dobiju veće glavice. Sadnja se obavlja ručno, mehanizovano, sadilicama na ravno zemljište ili na prethodno pripremljene gredice. Sadi se u redove razmaka 20 – 30 cm, a razmak biljaka u redu zavisi od krupnoće čenova za sadnju. Pri ručnoj sadnji čenovi se sade uspravno tako da začetak stabljike dođe na dubinu 4-5 cm. Za površinu od 1 ha za prolećnu proizvodnju 700 – 800 kg sadnog materijala. Prolećna sadnja najpovoljnija kad vremenski uslovi dozvole leta.

Obično se gaji iza kultura koje su đubrene stajskim đubrivom i ostavljaju rastresito i nezakorovljeno zemljište. Od povrća to su paradajz, paprika, krastavci i krompir. Zahtevi luka prema mineralnoj ishrani su: azotnih đubriva 80-100 kg /ha, 60-80kg/ha fosfora i 40-80kg/ha kalijuma (najčešće formulacijeNPK đubriva su- 7:14:21, 8:16:24 ili 10:20:30). Količine đubriva koje se primenjuju kod naših uspešnih proizvođača kreću se 800-1000 kg u proleće se koriste i formulacije 15:15:15 ili 16:16:16). Za proizvodnju luka, potreban je odnos hraniva1:2:3, koji treba dati u osnovnoj obradi, dok za prihranu koristiti KAN u količini do 150-200 kg/ha, u fazi tri lista.

Tokom vegetacije nega se useva sastoji od borbe protiv korova, navodnjavanja, prihrane i zaštite od biljnih bolesti i štetočina. Primena herbicida veliko je olakšanje u borbi protiv korova, jer su mehaničke mere teško sprovedive i zahtevaju mnogo rada. Prolećna prihrana uz međurednu obradu posle nicanja omogućiće bolji vodno-vazdušni režim i nadoknaditi isprani azot tokom zime. U slučaju dužeg sušnog perioda navodnjavanje belog luka može osigurati nesmetani rast, ali 3 nedelje pre planirane berbe navodnjavanje treba prestati.

Ilustracija: Beli luk, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Beli luk, foto: Svetlana Kovačević

Beli luk je zreo za vađenje kad lažna stabljika omekša i nadzemni deo počne polegati. U to je vreme u rezervnom tkivu lukova najviše šećera, što se može kontrolisati refraktometrom. Preporučuje se vađenje belog luka kad je još oko trećine lišća zeleno, a ako se vadi mehanizovano, još i ranije. Za beli luk jesenje sadnje to je najčešće krajem jula, a kod prolećne sadnje tokom avgusta.

Vađenje se obavlja po suvom i lepom vremenu, kad je zemljište umereno prosušeno, s pomoću posebnih vadilica. Nakon vađenja beli luk je potrebno s polja dopremiti u prostor zaštićen od sunca i u tankom sloju prosušiti. Beli luk se može čuvati tokom cele godine u skladištima s kontrolisanim uslovima, na temperaturi 1 – 2 °C, pri relativnoj vlazi vazduha 70 – 75 %, uz stalno provetravanje. Prinos belog luka zavisi od ekotipa, roka sadnje, sadnog materijala i načina sadnje a kreću se 5-8 t/ha prolećnjaka i 10-12 t/ha jesenjeg.

Povezano

Iz ove kategorije